Stopy z Panama Papers vedou do českých hračkáren

Sparkys

Sparkys Zdroj: profimedia

Obří únik informací o operacích světových byznysmenů, politiků a celebrit v daňových rájích ukázal nové zajímavé propojení do České republiky. Advokátní kancelář Mossack Fonseca, z níž takzvané Panamské dokumenty unikly, zajišťovala služby i pro společnosti blízké Petrovi Homolkovi. Ten je od loňska hráčem číslo jedna na tuzemském trhu s hračkami. Ovládl mimo jiné sítě Bambule nebo Sparkys.

Homolka dovážel hračky do Česka už před loňským akvizičním tažením. Část nákupů se uskutečnila přes společnost Huta Holding registrovanou na Seychelských ostrovech. O správu se starala právě Mossack Fonseca včetně její někdejší pražské kanceláře.

“Petr Homolka financoval a financuje z této společnosti nákupy hraček z Hong Kongu, a sám si přidával a přidává na toto zboží deset procent , aby nevykazoval v ČR případný velký zisk. Takovéto počínání vždy odůvodňoval tím, že v této společnosti se nemusí vést učetnictví. Jako další důvod uváděl, že zisk nemusí v této offshore společnosti nijak danit,” uvedl již dříve Karel Hakl, bývalý vrcholový manažer Homolkovy společnosti EP Line.

Hakl na Homolku podal v roce 2011 trestní oznámení mimo jiné kvůli podezření na směnečný podvod. Policie však tehdy nic nezjistila.

Vazba na Rittiga

Na propojení mezi hračkářem a seychelskou firmou ukazuje rovněž jméno Homolkovy spolupracovnice Dagmar Vackové. Ta pro hračkářského byznysmena připravovala za EP Line faktury. Osoba stejného jména je rovněž uvedená jako zástupkyně Huta Holding na Seychelách, a to na zásilkách z Hong Kongu. Na dokumentech adresovaných do daňového ráje je navíc i telefonní číslo do pražské kanceláře EP Line, vyplývá z dokumentů, které E15.cz poskytlo České centrum pro investigativní žurnalistiku. To se podílí na zpracování dokumentů z Panama Papers.

Server E15.cz požádal o vyjádření rovněž Petra Homolku, na zaslané otázky však nereagoval. V minulosti se Homolkovo jméno objevilo také kvůli možnému napojení na lobbistu Ivo Rittiga. Homolkova firma Elanor totiž získala v roce 2014 zakázku ministerstva dopravy na správu a rozvoj mzdového systému. V dceřiné společnosti Elanoru byl přitom jednatelem Peter Kmeť, Rittigův obchodního partnera. “Byla založena 'omylem'. Nic nedělá a dělat nebude,” uvedl tehdy Homolka na Aktuálně.cz k dceřiné firmě.