Švýcarsko vrátí Nigérii 380 milionů dolarů z účtu bývalého diktátora

Nigérijský diktátor Sani Abacha (archivní foto)

Nigérijský diktátor Sani Abacha (archivní foto) Zdroj: nbcnews.com

Švýcarsko vrátí Nigérii zhruba 380 milionů dolarů (asi 9,7 miliardy korun), které si na účtech v tamních bankách uschoval bývalý vojenský diktátor Sani Abacha. Vrácení peněz by mělo ukončit šestnáct let trvající spor Nigérie s příslušníky Abachaovy rodiny. Švýcarsko už v minulosti této západoafrické zemi vrátilo zhruba 700 milionů dolarů (téměř 18 miliard korun).

Generál Sani Abacha se podílel v Nigérii v roce 1983 na vojenském převratu, o deset let později se pak sám postavil do čela země a až do své smrti v roce 1998 vedl jeden z nejkrutějších režimů v nigerijských dějinách.

Demokraticky zvolená vláda prezidenta Oluseguna Obasanja, která zemi vedla od roku 1999, požádala krátce po nástupu k moci o vydání 2,2 miliardy dolarů (56,4 miliardy korun), které Abacha údajně převedl na konta v Evropě.

Z nigerijské státní kasy, kterou plní příjmy z těžby ropy, v posledních letech údajně zmizely kvůli všudypřítomné korupci peníze v řádu miliard dolarů. Švýcarské úřady proto požádaly Světovou banku, aby na převod finančních prostředků dohlédla.

Zemi čekají volby

Přebujelá korupce představuje kromě násilí islamistické skupiny Boko Haram na severovýchodě země jedno z hlavních témat nadcházejících parlamentních a prezidentských voleb. Ty se budou konat v odloženém termínu 28. března.

Sporu mezi nigerijskou vládou a Abachaovou rodinou využili v minulosti několikrát i nigerijští podvodníci, kteří po světě rozesílali e-maily s žádostí o pomoc s převodem financí z Nigérie do zahraničí. Jejich cílem však bylo dostat z důvěřivců osobní údaje a připravit je o jejich úspory na účtech. Tyto podvodné dopisy a e-maily se v minulosti několikrát objevily i v České republice.