Sýrii opouštějí arabští spojenci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Sýrie vyzvala lídry zemí Arabské ligy k uspořádání mimořádného summitu, na kterém by se diskutovalo o neklidu v zemi. Tento krok přišel den poté, co organizace Damašku kvůli násilnostem vůči obyvatelstvu pozastavila členství a uvedla, že hodlá proti vládě prezidenta Bašára Asada zavést politické a ekonomické sankce. Navíc oznámila, že se v úterý setká ze zástupci syrské opozice.

„Požádali jsme syrskou armádu, aby se nepodílela na násilných akcích a zabíjení civilistů,“ prohlásil Hamad bin Džasím Sání, premiér Kataru, jenž lize předsedá. Pro postihy Sýrie se vyslovilo 18 členů ligy, nesouhlasily Libanon a Jemen, Irák se zdržel.
K volbě se organizace odhodlala poté, co Asad před nedávnem sice oficiálně přistoupil na její mírový plán, ve skutečnosti ho ale zcela ignoroval. Prezidentův režim však tvrdí, že rozhodnutí ligy porušuje její chartu a slouží podle něj „západní a americké agendě“.

Část západních lídrů skutečně už delší dobu doufá, že se syrský režim v regionu dostane do izolace. Nynější opatření ligy je pro Damašek, který byl hlasitým propagátorem arabského nacionalismu, tvrdým postihem. Někteří odborníci míní, že je to nejzazší krok, který lze vůbec od ligy realisticky očekávat.

„Generální tajemník Pan Ki-mun vítá záměr ligy poskytnout ochranu civilistům a vyjadřuje svoji připravenost významně ji podpořit, pokud o to požádá,“ uvedla OSN ve svém prohlášení.

Stoupenci Asada v sobotu v reakci na rozhodnutí ligy napadli kameny velvyslanectví Saúdské Arábie a diplomatická zastoupení dalších zemí. Turecko kvůli tomu včera oznámilo, že bude ze země evakuovat rodiny svých diplomatů.