Syrská armáda bojuje za podpory ruských letadel jižně od Aleppa

Ruský letoun Su-25

Ruský letoun Su-25 Zdroj: ctk/AP

Syrská armáda podporovaná ruským letectvem dnes zahájila boje o oblasti ležící jižně od severosyrského města Aleppo. Podle organizace Syrských ochránců lidských práv (SOHR) dochází k těžkým bojům ve vesnických oblastech ležících 12 kilometrů jižně od města. Ruský prezident Vladimir Putin dnes prohlásil, že se podařilo v boji proti radikálům v Sýrii pokročit.

Ruská armáda ohlásila, že od 30. září, kdy vstoupila do syrských bojů, její letadla vylétla k akcím v Sýrii 600krát a zasáhla 380 cílů Islámského státu (IS). Putin řekl, že při náletech bylo zabito několik set radikálů a zničeny muniční sklady a základny.

Sdělil rovněž, že v řadách IS bojuje pět až sedm tisíc lidí z Ruska a bývalých ruských republik. „Nemůžeme jim dovolit, aby zkušenost, kterou právě získali v Sýrii, využili po návratu domů,“ řekl ruský prezident. Rusko podle Putina oslovilo se žádostí koordinovat boj proti teroristům Saúdskou Arábii, Spojené arabské emiráty, Egypt, Jordánsko a také Izrael.

Podle organizace SOHR syrské boje, které začaly na jaře roku 2011, nepřežilo 250 124 lidí. Více než 74 tisíc z nich byli civilisté a mezi nimi bylo přes 30 tisíc žen a dětí. Syrský režim přišel o 91 tisíc lidí a 52 tisíc z nich byli vojáci. Spojenecký Hizballáh pak hlásí ztrátu 971 svých členů. Pohřešuje se 30 tisíc lidí, z nichž až 20 tisíc může být v syrských věznicích.

Libanonská televize Majádín oznámila, že u Aleppa se bojuje na třech frontách. Ramí Abdar Rahmán ze SOHR řekl, že cíle, na něž míří ruské letectvo, jsou poblíž dálnice vedoucí do Damašku. Podle Rahmána do bojů zasahují také íránští vojáci, což ale Teherán nepotvrdil. Írán přiznává, že syrské armádě pomáhá vojensky, avšak hlavně výzbrojí a experty.

O zapojení jednotek prý musí Sýrie požádat. Syrská armáda dnešní boje u Aleppa ohlásila jako začátek dlouho očekávané velké ofenzivy. Hlavní bojovou složkou na zemi jsou podle ní Syřané, ale pomáhá jim Hizballáh a také bojovníci z Íránu.

Mapa SýrieMapa Sýrie | E15

Rusové od začátku října bombardují cíle v provinciích Idlib, Hamá, Homs a Aleppo, tedy na západě a severu země. Jde o provincie, které z východu chrání pobřežní Latákíju, jež je domovem vládnoucích alávitů. Ve čtvrtek se bojovalo v Homsu a podle SOHR tam zahynulo 60 lidí, z nichž polovina byly ženy a děti.

Ruské letecké operace kritizuje od počátku Turecko zejména kvůli incidentům, při nichž byl narušen turecký vzdušný prostor. Dnes v něm Turecko sestřelilo bezpilotní letadlo, které podle sdělení ruské armády nepatřilo Rusku. USA se ale domnívají, že ruské bylo.