Syrské jednotky dobyly baštu povstalců v provincii Latákíja

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Syrská armáda dobyla z rukou protivládních povstalců město Rabíja, jejich poslední baštu v přímořské provincii Latákíja. Informovala o tom státní média a opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR). Podle nich ofenzivu podpořilo ruské letectvo a ruští důstojníci se částečně podíleli i na pozemní operaci. Při sobotních náletech, které podle SOHR rovněž provedlo Rusko, zemřelo podle nové bilance ve městě Chašam nedaleko Dajr az-Zauru nejméně 63 lidí.

Vysoký činitel režimu Bašára Asada Hilál Hilál podle agentury AP dal najevo, že vláda vzhledem k bojovým úspěchům v posledních dnech nemíní při nadcházejících jednáních dělat žádné další ústupky. „Nebudeme dnes dávat to, co jsme nedali v posledních pěti letech,“ prohlásil Hilál, když v sobotu navečer navštívil jednotky v oblastech u Damašku, z nichž nedávno armáda vytlačila povstalce.

Své výroky Hilál pronesl před plánovanými rozhovory v Ženevě mezi zástupci syrské vlády a opozice, jež by mohly přinést ukončení konfliktu, který trvá už téměř pět let a vyžádal si více než 250 tisíc mrtvých. Rozhovory by měly začít v pondělí, ale počítá se se zpožděním kvůli trvajícím neshodám stran. Opozice žádá odchod Asada, ale prezident je ochoten odejít jen na základě hlasování Syřanů.

V leteckých úderech na pozice bojovníků radikální organizace Islámský stát (IS) v Sýrii a Iráku o víkendu pokračovala i koalice vedená Spojenými státy. Podle dnešního sdělení americké armády v sobotu provedla celkem 23 náletů - 16 v Iráku a sedm v Sýrii.

Od roku 2012 v rukou povstalců

Rabíja byla v rukou povstalců od roku 2012 a hlavní slovo zde měly milice etnických Turkmenů a fronta An-Nusra, která je napojena na teroristickou síť Al-Káida, uvedla agentura AFP. Podle šéfa SOHR Ramího Abdal Rahmána vládní jednotky město obklíčily a získaly i 20 okolních vesnic. Při konečné ofenzivě prý hrálo podstatnou roli ruské letectvo.

Sobotní nálety poblíž Dajr az-Zauru, správního střediska stejnojmenné východosyrské provincie, mají podle opozičních aktivistů už přes šest desítek obětí. Zemřelo i devět dětí. Během uplynulých dvou dní letouny útočily i ve městě Rakka, které je hlavní základnou radikálů takzvaného Islámského státu v Sýrii, zemřelo tam 44 lidí.

Čtvrt roku pod ruskými nálety

Ruské letectvo se účastní bojů v Sýrii od konce loňského září. I díky němu se syrské armádě podařilo dobýt podle ruských a syrských zdrojů 250 vesnic a měst. Rusové tvrdí, že se zaměřují na bojovníky takzvaného Islámského státu (IS) a další extremisty, západní koalice a část syrské opozice ale poukazují na to, že ruské nálety ničí také tu část opozice, s níž Západ spolupracuje.

Syrská válka si vyžádala životy asi čtvrt milionu lidí, další miliony občanů kvůli ní musely opustit svůj domov. V pondělí by měly v Ženevě začít rozhovory mezi syrskou vládou a opozicí, kvůli nedořešeným sporům však není jasné, zda jejich zahájení nebude odloženo.