Syrské letectvo opět zaútočilo, mrtvých je kolem stovky

Boje mezi povstalci a vládními vojsky pokračují.

Boje mezi povstalci a vládními vojsky pokračují. Zdroj: ctk

Syrské vládní letectvo opět udeřilo na povstalecká území v severní a jižní části země. Armáda tak pokračuje ve vzdušných útocích, při nichž v neděli zahynulo podle údajů exilové opozice v severosyrském městě Halab 76 lidí, z toho 28 dětí a čtyři ženy. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval obě strany konfliktu k ukončení násilností, které je podle něj podmínkou pro začátek mírových rozhovorů plánovaných na leden, uvedla agentura Reuters.

Vládní vrtulníky v neděli zaútočily na tři severní čtvrti Halabu, kde se stále drží povstalci. Vojáci prý použili takzvané „barelové bomby“, tedy sudy naplněné trhavinami. Ty mají jen malou šanci zasáhnout přesně určené cíle, jsou ale schopny způsobit újmu mnoha lidem a napáchat výrazné hmotné škody.

Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) se sídlem v Londýně uvedla, že povstalecké skupiny v Halabu vydaly prohlášení, v němž vyzývají obyvatele čtvrtí kontrolovaných vládními silami, aby se vzdálili od budov státních bezpečnostních složek. Na ty se prý rebelové chystají zaútočit odplatou za nedělní bombardování.

Stupňující se násilí těsně před rozhovory o budoucnosti

Šéf OSN dnes varoval před jakýmkoli dalším použitím násilí, které hrozí vystupňováním konfliktu a znemožnilo by podle něj jednat o ukončení více než dva a půl roku trvajícího konfliktu. „Musí dojít k ukončení nepřátelských akcí, až poté může začít politický dialog o Sýrii v Ženevě,“ řekl dnes Pan Ki-mun novinářům. Rozhovory o budoucnosti země zmítané občanskou válkou mají za účasti obou stran konfliktu začít 22. ledna a jejich výsledkem by mohl být vznik přechodné stabilizační vlády.

Konflikt však s blížícím se termínem nijak nepolevuje. Podle Syrské národní koalice - hlavní opoziční skupiny podporované Západem - zemřelo při nedělním útoku v Halabu 103 lidí a 350 utrpělo zranění. Dalších 21 lidí pak přišlo o život při útocích na předměstí Damašku a čtyři oběti na životech měly dnešní nálety na vesnice v jižní Sýrii nedaleko hranic s Jordánskem.

Letectvo je hlavní zbraní převažující síly v syrské občanské válce na Asadovu stranu. Pomocí vzdušných úderů se vládě podařilo v průběhu vleklého konfliktu zastavit ofenzivu rebelů. Podle lidskoprávních organizací však Asadova letadla často útočí i na obydlené oblasti a vybírají si civilní cíle jako nemocnice či pekárny.

Povstalci v provincii Halab podle OSDH také pohrozili, že pokud armáda znovu použije barelové bomby, napadnou dvě šíitské vesnice v oblasti.