Syrský režim brzo padne, tvrdí velitel povstalců

Boje v Sýrii

Boje v Sýrii Zdroj: ctk

Vůdce jedné z islámských radikálních skupin bojujících v Sýrii prohlásil, že režim prezidenta Bašára Asada brzo padne. Vyzval syrské vládnoucí alávity, k nimž se Asad řadí, aby se odklonili nejenom od prezidenta, ale také od své šíitské víry, pokud chtějí být v bezpečí. Vůdce fronty An-Nusra, vázané na sunnitskou Al-Káidu, abú Muhammad Golání prohlásil v rozhovoru s katarskou televizí Al-Džazíra, že jeho skupina míří na Damašek a hodlá ho dobýt.

„Zaměřujeme se na Damašek a svrhneme ten režim. Ujišťuji vás, že Asadův pád je blízko,“ řekl Golání.

Syrská tisková agentura SANA v roce 2013 tvrdila, že Golání byl zabit v Latákíji, ale později zprávu dementovala. Loni šéf An-Nusry hrozil rozšířením cílů také na USA a jejich spojence a vyzýval své bojovníky, aby nepřijímali pomoc ze Západu. Tentokrát naopak ujistil, že jeho cílem je svrhnout vládu v Damašku a že An-Nusra ze Sýrie nehodlá útočit na Západ. Kritizoval ale USA za nálety v Sýrii a obvinil Američany ze spolupráce se syrskou vládou.

V rozhovoru se Golání obracel na syrské alávity, což jsou vyznavači větve šíitského islámu, aby se odklonili od Asada a neposílali své lidi bojovat za syrský režim. Golání prohlásil, že alávité se odvrátili od Boha a islámu. Zmínil se také o libanonském Hizballáhu, který bojuje na straně Asadovy armády. Podle Goláního se skupina marně snaží Asada zachránit.

An-Nusra je v Sýrii soupeřem organizace Islámský stát, která se s Al-Káidou rozešla. Obě se hlásí k sunnitskému islámu a jsou na americkém seznamu teroristických organizací. USA získaly loni několik arabských států k leteckým operacím proti islamistům bojujícím v Sýrii; v Iráku Američané nálety podnikají i se západními spojenci.