Syrští povstalci chtějí od zahraničních spojenců získat protiletadlové zbraně

Ruské bombardování Sýrie

Ruské bombardování Sýrie Zdroj: ctk/ap

Halab (Aleppo)
Halab (Aleppo)
Halab (Aleppo)
Halab (Aleppo)
Halab (Aleppo)
17
Fotogalerie

Zástupci syrské opozice vyjádřili lítost nad tím, že jejich oddíly bojující v Sýrii nedostaly protiletadlové zbraně, aby mohly bojovat proti syrskému a ruskému letectvu. Zaznělo to v Rijádu, kde nyní jednají zástupci vyjednávací komise (HNC), jež zahrnuje oponenty syrského režimu.

Prezident Bašár Asad a jeho spojenci podle nich provádějí politiku "spálené země". Politický dialog, který je nyní přerušen, používaly Damašek a Moskva podle HNC jenom k zastření "masakrů Syřanů".

Jeden z mluvčích HNC Sálim Muslát řekl, že opozice nečekala protiletadlové zbraně od americké administrativy, v níž končí prezident Barack Obama. "Počítáme s tím, že bratrské a spřátelené státy zruší embargo na dodávku moderních zbraní opozici," řekl.

Podle agentury AFP se ve Washingtonu debatuje o zbrojních dodávkách syrské opozici a někteří tamní představitelé nejsou proti tomu, aby moderní technologie opozici dodaly Saúdská Arábie a Katar. V dodávkách by mohly být přenosné protiletadlové zbraně. Stále ale existují obavy z možnosti, že se tato technika dostane do rukou extremistických skupin.

Organizace Lékaři bez hranic (MSF) dnes požádala o přístup do východního Halabu, kde je třeba pomoci ošetřovat raněné. Podle MSF jsou kolegové vyčerpaní, zdravotnická zařízení přeplněná a zdravotní služby čelí nedostatku pohonných hmot. Podle zdravotnických zdrojů z východního Halabu leží ranění před nemocnicemi a čekají, až budou ošetřeni.

Boje o tuto část města, kterou ovládá opozice, byly v plné míře obnoveny 22. září a od té doby padly stovky lidí.

Organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) oznámila, že dnes boje pokračovaly na frontě mezi západní a východní částí města. Podle místních koordinačních výborů, které jsou na rozdíl od SOHR na místě, povstalci bojují s armádou o přístup k největší vodárně města, která zásobuje až milion lidí. SOHR oznámila, že dnes syrská armáda a její spojenci znovu dobyli dvě města ležící severně od Hamá.