Tajemný muž v klobouku? Belgie zatkla podezřelého z útoků v Bruselu

Tajemný muž v klobouku, který je podezřelý z březnových atentátů na bruselském letišti.

Tajemný muž v klobouku, který je podezřelý z březnových atentátů na bruselském letišti. Zdroj: ctk/AP

Policie v Bruselu zatýká muže jménem Mohamed Abrini, který je podezrelý z útoků v Paříži a Bruselu.
Tajemný muž v klobouku, který je podezřelý z březnových atentátů na bruselském letišti.
Tajemný muž v klobouku, který je podezřelý z březnových atentátů na bruselském letišti.
3
Fotogalerie
Belgická policie dopadla v Bruselu belgického občana Mohameda Abriniho, který byl hledán jako podezřelý v rámci vyšetřování atentátů v Paříži v listopadu 2015. Oznámila to večer belgická prokuratura. Podle ní se nyní ještě prověřuje, zda tento Belgičan marockého původu není i hledaným tajemným "mužem v klobouku" z březnových atentátů na bruselském letišti. Zatčeni v pátek byli další čtyři lidé.

Dalším zatčeným podezřelým je podle prokuratury Osama K., který byl viděn se sebevražedným pumovým atentátníkem, který v březnu zaútočil v bruselském metru. Podle médií je to Švéd žijící v Belgii Osama Krayem. Ostatní zadržené prokuratura neupřesnila. Mluvčí po krátkém vyjádření odešel z tiskové konference s tím, že s ohledem na pokračující vyšetřování nelze poskytovat další informace.

Pokud se podle agentury AP potvrdí, že Abrani je i „mužem s kloboukem“, bude se jednat o klíčového podezřelého při odhalování strůjců atentátů v Bruselu a Paříži. Tamní útoky si vyžádaly 162 obětí a stovky zraněných. Ke každému se přihlásila organizace Islámský stát.

Belgická veřejnoprávní zpravodajská stanice VRT pokládá za „více než pravděpodobné“, že Abrini je „mužem v klobouku“, kterého letištní kamery zaznamenaly s dvěma atentátníky, kteří se krátce poté na letišti odpálili. Záhadný muž z letiště utekl a prokuratura ve čtvrtek zveřejnila záběry, kudy utíkal, a požádala veřejnost o pomoc při jeho dopadení. Při útocích 22. března na letišti Zaventem a ve stanici metra v Bruselu tři sebevražední islamisté zabili sebe a dalších 32 lidí.

Jednatřicetiletý Abrini marockého původu se dostal na evropský seznam nejhledanějších osob poté, co ho kamery loni na podzim zachytily u čerpací stanice v severní Francii na silnici vedoucí do Paříže, jak řídí pronajatý vůz Renault Clio, který o dva dny později použili teroristé.

Podíl Abriniho na pařížských útocích, při kterých džihádisté zabili 130 lidí, je stále nejasný. Jeho příbuzní nicméně tvrdí, že v době útoků byl v Bruselu. Podle médií se zřejmě podílel na plánování a logistice útoků 13. listopadu ve francouzské metropoli.

Abriniho mladší bratr v roce 2014 zahynul v Sýrii, když bojoval v ozbrojené islamistické skupině vedené Abdelhamidem Abaaoudem. Ten byl pravděpodobně hlavním organizátorem pařížských atentátů a zahynul při následném policejním zásahu na pařížském předměstí Saint-Denis.

Abrini byl také od dětství v bruselské čtvrti Molenbeek kamarádem klíčového podezřelého z Paříže Salaha Abdeslama, který byl nedávno také zatčen v Belgii a má být v brzké době předán Francii. U benzinové pumpy si ještě loni na podzim podle vyšetřovatelů Abrini společně s Belgičanem Abdeslamem kupovali pití.