Tak to už by stačilo, vzkázal Jaceňuk Putinovi

Premiér ukrajiny Arsenij Jaceňuk

Premiér ukrajiny Arsenij Jaceňuk Zdroj: ctk/AP

Ukrajina je ochotná předat koordinaci vyšetřování pádu malajsijského letadla mezinárodní partnerům, ale Kyjev je přesvědčený, že letadlo bylo sestřeleno "profesionály", uvedl ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. A ruský prezident Vladimir Putin by měl pochopit, že "už je toho dost", dodal.

„Ukrajina je připravena předat koordinační roli ve vyšetřování tragédie naším západním partnerům. A Nizozemsko může tento proces vést,“ řekl premiér na tiskové konferenci.

„Neočekávám od ruské vlády nic. Dodávají povstalcům zbraně, posílají jim bojovníky. Putin by měl pochopit, že už je toho dost. Tohle není konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem. Je to mezinárodní konflikt,“ citovala Jaceňuka agentura Reuters. „Rusko je na temné straně, na straně zla,“ dodal úřadující předseda ukrajinské vlády.

Kyjev dlouhodobě kritizuje Moskvu za podporu poskytovanou proruským separatistům na východě Ukrajiny. Ukrajinské vedení tvrdí, že Rusko vzbouřencům posílá ozbrojence i zbraně, včetně těžkých, jako jsou tanky, obrněné transportérů nebo raketomety.

Nejnovější obvinění se týká raket země-vzduch Buk, z nichž jedna minulý týden ve čtvrtek podle všeho sestřelila z povstaleckého území malajsijský civilní letoun. Tento systém může ovládat jen profesionálně vyškolený personál, který podle Kyjeva vzbouřencům mohla poskytnout ruská armáda.

„V tuto chvíli nemáme pochybnosti, že letadlo bylo sestřeleno. Důvodem byla raketová střela s největší pravděpodobností z raketového systému BUK-M1. Je jasné, že tento systém nemohl být provozován opilými proruskými teroristy. Byli tam profesionálové,“ řekl.