Také USA zpřísnily protiruské sankce, týkají se i Sberbank

Sberbank

Sberbank Zdroj: Profimedia.cz

Spojené státy v pátek zavedly další protiruské sankce, které mají postihnout finanční sektor, ale také zbrojní a ropný průmysl. Informovala o tom agentura Reuters. Nové americké sankce, motivované ruským podílem na ukrajinské krizi, se týkají i plynárenského gigantu Gazpromu a poprvé zahrnují největší ruskou banku Sberbank, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo financí oznámilo, že nová omezení se týkají ruského strojírenského a zbrojního konglomerátu Rostec. Washington kromě toho zablokoval aktiva pěti ruským státem vlastněných zbrojních a technologických podniků: Vědeckovýzkumného ústavu přesného strojírenství V. V. Tichomirova, Mytiščského strojírenského závodu, Strojírenského závodu M. I. Kalinina, státního výrobce zbraní a střeliva Almaz-Antej a Dolgoprudného vědeckovýrobního podniku.

Sankce namířené proti ropnému odvětví mají zasáhnout aktivity pěti ruských energetických podniků, konkrétně průzkum a těžbu v ruských hlubinných vodách, v pobřežních arktických vodách a jejich projekty týkající se ropy a plynu z břidličných hornin. Těmito podniky jsou Gazprom, Gazprom Něfť, Lukoil, Surgutněftěgaz a Rosněfť.

Zásah i vůči bankám

Sankce mají citelně zasáhnout i bankovní sektor, protože nyní zahrnují už celkem šest ruských bank včetně ruského největšího bankovního domu Sberbank. Americké společnosti ani jednotlivci bance Sberbank nesmějí poskytovat úvěry s delší než s 30denní splatností. Dosavadní americké restrikce se vztahovaly na pětici bank bez Sberbank, přičemž tyto banky narážely na omezení u úvěrů s dobou splatnosti delší než 90 dní. Američtí jednotlivci ani podniky nesmějí nově obchodovat s dluhopisy s více než 90denní dobou splatnosti, které nově vydají Gazprom Nefť a Transněfť.

USA také zakázaly vývoz jakýchkoli zařízení, která by ruským ropným společnostem jako jsou Gazprom či Lukoil mohla sloužit při vyhledávání dalších zdrojů ropy, zejména v Arktidě. Washington sankce vůči Rusku zpřísnil krátce poté, co k tomuto kroku přistoupila i Evropská unie.

Podle nejmenovaného vysokého představitele americké administrativy, kterého cituje agentura Reuters, Spojené státy protiruské sankce přestanou uplatňovat ve chvíli, kdy Moskva splní určité podmínky. Patří mezi ně například stažení ruských vojáků z Ukrajiny a ustavení nárazníkové zóny u ukrajinsko-ruských hranic.

Ruské firmy, na které padlo americké embargo
Almaz-Antejstátní výrobce zbraní a střeliva
Dolgoprudný vědeckovýrobní podnikstrojírenský podnik zaměřující se na protiletadlové raketové systémy
Gazpromplynárenský koncern
Gazprombankfinanční ústav
Gazprom Něfťropný koncern
Lukoilropný koncern
Moskevská bankafinanční ústav
Mytiščský strojírenský závodpodnik vyrábějící protiletadlové raketové systémy
Novatekplynárenská společnost
Rosněfťropný koncern
Rostecstrojírenský a zbrojní konglomerát
Ruská zemědělská bankafinanční ústav
Sberbanknejvětší ruský finanční ústav
Strojírenský závod M. I. Kalininaspecializuje se na výrobu protiletadlových raketových systémů
Surgutněftěgazropný koncern
Trasněftropný koncern
Vědeckovýzkumný ústav přesného strojírenství V. V. Tichomirovastrojírenský podnik zabývající se výrobou radarových systémů a mobilních systémů protivzdušné obrany
Vněšekonombankfinanční ústav
VTB bankafinanční ústav