Tálibán vyzval svět, aby uznal jeho vládu. Trable Afghánistánu se mohou stát problémy světa, vzkázal

Čínský ministr zahraničních věcí Wang Li při červencovém setkání s Mullahem Abdulem Ghanim Baradarem, politickým šéfem Tálibánu

Čínský ministr zahraničních věcí Wang Li při červencovém setkání s Mullahem Abdulem Ghanim Baradarem, politickým šéfem Tálibánu Zdroj: Xinhua

Afghánské radikální hnutí Tálibán vyzvalo Spojené státy a další země, aby uznaly jeho vládu. Skutečnost, že tak ještě neučinily a nadále mu blokují peníze v zahraničí, povede podle hnutí k problémům nejen v Afghánistánu, ale i jinde ve světě. 

"Vzkazujeme Americe, že pokud neuznávání bude pokračovat, budou pokračovat problémy Afghánistánu a bude to problém pro region, z čehož se může stát problém pro svět," varoval mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid.

Vládu Tálibánu zatím oficiálně neuznala žádná země světa. Bojovníci hnutí se moci v Afghánistánu zmocnili v srpnu. Zmrazen byl majetek Afghánistánu v zahraničí v hodnotě miliard dolarů, a to přesto, že se tento stát potýká s hlubokou ekonomickou i humanitární krizí.

Mluvčí také uvedl, že Tálibán a Spojené státy proti sobě naposledy vedly válku kvůli tomu, že neměly formální diplomatické vztahy. Spojené státy podnikly invazi do Afghánistánu před dvaceti lety v reakci na teroristické útoky z 11. září 2001. Tehdejší vláda Tálibánu jim totiž odmítla vydat vůdce teroristické organizace Al-Káida Usámu bin Ládina. "Tyto věci, které způsobily válku, se daly vyřešit prostřednictvím jednání, mohly se vyřešit politickým kompromisem," tvrdí Mudžáhid.

I když žádná země nové vládce v Afghánistánu oficiálně neuznává, se zástupci Tálibánu se jak v Kábulu, tak jinde ve světě scházejí vysoce postavení zástupci různých zemí. Tento týden se představitelé Tálibánu v Kataru sešli například s čínským ministrem zahraničí Wangem I, který jim podle Mudžáhida slíbil, že Čína bude financovat dopravní infrastrukturu v Afghánistánu.