Taliban zaútočil na ambasády a vládní budovy v Kábulu

Kábul, ilustrační foto

Kábul, ilustrační foto Zdroj: CTK

Afghánské islamistické hnutí Taliban dnes podniklo velký útok na americké a další mezinárodní a afghánské vládní cíle v diplomatické čtvrti Kábulu. Jeho terčem se staly mimo jiné americké velvyslanectví a sídlo Severoatlantické aliance. V ulicích se údajně rozpoutala bitva, zraněni byli nejméně čtyři civilisté. Podle zástupkyně českého velvyslance Štěpánky Litecké se zaměstnanci velvyslanectví uchýlili do krytu a jsou v pořádku.

Představitel kábulské policie Muhammad Záhir sdělil, že pětice ozbrojenců zaujala pozice ve vysoké rozestavěné budově asi 300 metrů od ambasády USA. Z obvykle přísně střežené čtvrtě Vazír Akbar Chán, kde se nachází řada zahraničních diplomatických misí a rezidencí, bylo slyšet nejméně šest výbuchů a střelba.

K útoku se prostřednictvím zprávy sms přihlásil Taliban. „Provedli jsme velký sebevražedný útok, jehož hlavním terčem je sídlo zahraniční a afghánské rozvědky,“ napsal AFP mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid. Bojovníci Talibanu jsou podle Mudžáhida vyzbrojeni pancéřovkami, kalašnikovy a mají na sobě vesty napěchované výbušninami.

Afghánské bezpečnostní složky ulice kolem americké ambasády a dalších diplomatických misí zablokovaly. „Máme hlášeny exploze a palbu, na náměstí Abdula Haka je několik ozbrojených útočníků,“ popsal Záhir.

Na televizních záběrech z místa útoku bylo vidět ohořelou dodávku, jízdní kolo ležící uprostřed ulice a prchající lidi. Podle agentury AP dopadla nejméně jedna raketa na budovu, kterou vlastní soukromá afghánská televize Tolo, další střela těsně minula podle všeho prázdný školní autobus.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen v reakci na aktuální události v Kábulu řekl, že smyslem útoku je zmařit plán předávání odpovědnosti za bezpečnost jednotlivých oblastí země afghánským složkám. „Jsme svědky toho, jak Taliban testuje předávání odpovědnosti, ale to se mu zastavit nepodaří. Tento proces již běží a bude pokračovat,“ zdůraznil Rasmussen.

Násilí v Afghánistánu, kde armáda podporovaná asi 130 tisíci zahraničními vojáky bojuje s povstalci z řad Talibanu, dosahuje vrcholu od konce roku 2001, kdy bylo s pomocí intervence mezinárodních sil pod vedením Spojených států svrženo fundamentalistické hnutí Taliban.

Proces přebírání odpovědnosti za bezpečnost afghánskými složkami nedávno začal a měl by být hotov do konce roku 2014.