Téměř polovina Francouzů je pro návrat Strausse-Kahna do politiky

Bývalý šéf MMF Dominique Strauss-Kahn.

Bývalý šéf MMF Dominique Strauss-Kahn. Zdroj: wikimedia.org

Téměř polovina Francouzů by ráda viděla návrat bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominiqua Strausse-Kahna do politiky. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu, který francouzské noviny Le Parisien provedly krátce po překvapivém obratu v soudní kauze týkající se politika.

Podle francouzského deníku by si politický comeback Strausse-Kahna přálo 49 procent dotázaných, zatímco 45 procent ho odmítá. Pro návrat jednoho z bývalých favoritů francouzských prezidentských voleb je 60 procent příznivců francouzské levice.

Newyorský soud v pátek Strausse-Kahna propustil z domácího vězení, ve kterém byl kvůli obvinění ze znásilnění hotelové pokojské. Soudce také rozhodl, že Strauss-Kahn dostane zpět kauci složenou v květnu současně s uvržením do domácího vězení. Ze Spojených států ale Francouz zatím odjet nesmí.

Bývalý šéf MMF uvolnění podmínek, za jakých se musí zdržovat v USA, využil podle agentury AP hned v sobotu, když spolu s manželkou na tři hodiny opustil dům, který si pronajímá v newyorské čtvrti Tribeca.

Obrat v případu přineslo zpochybnění věrohodnosti ženy, která Strausse-Kahna obvinila. Hotelová pokojská původem z Guineje prý lhala jak vyšetřovatelům případu, tak při své žádosti o povolení k pobytu ve Spojených státech před sedmi lety. Tehdy údajně vypověděla, že byla v Guineji znásilněna skupinou mužů. Podle svého obhájce ale nyní vyšetřovatelům řekla, že jí byla v Guineji provedena ženská obřízka a nechtěla, aby se něco podobného stalo její dceři.

Dvaatřicetiletá žena prý také lhala daňovým úřadům, aby mohla nadále zůstat v bytě pro lidi s nízkým příjmem. Další soudní stání v případu bylo stanoveno na 18. července. Podle některých zpráv se prokurátor kloní k odložení případu ad acta.