Téměř polovina Řeků si přeje kompromisní dohodu s věřiteli

Ilustrační foto z Atén

Ilustrační foto z Atén Zdroj: ctk/AP

Téměř polovina Řeků chce, aby vláda uzavřela dohodu s věřiteli, i když bude muset přistoupit na kompromisy. Tři ze čtyř dotázaných pak chtějí zůstat v eurozóně. Vyplývá to z průzkumu společnosti Alco uskutečněného pro zpravodajský portál Newsit.

Kompromisní dohodu s věřiteli podporuje 45 procent dotazovaných. Řecko ve čtvrtek oznámilo, že odkládá splátku dluhu Mezinárodnímu měnovému fondu na konec měsíce, protože se stále nemůže dohodnout s věřiteli na podmínkách dohody, která má uvolnit Řecku zbývající peníze ze záchranného programu. Řecký premiér Alexis Tsipras požaduje změny přísných podmínek stanovených věřiteli.

Většina Řeků chce zůstat v eurozóně

Podle průzkumu chce v eurozóně zůstat 75 procent obyvatel Řecka. V případě nedokončení dohody s věřiteli hrozí, že by Řecko mohlo eurozónu opustit. Zhruba 37 procent respondentů se pak vyslovilo pro předčasné volby, které by mohly vyřešit současnou patovou situaci v jednáních s věřiteli.

Náměstek ministra sociálního zabezpečení Dimitris Stratulis dnes uvedl, že vláda by mohla vyhlásit předčasné volby, pokud zahraniční věřitelé nezmírní podmínky dohody, napsala agentura Reuters.