Teror v Londýně: Policie zatkla 12 podezřelých, útočníci zabili celkem sedm lidí

Incidenty v Londýně

Incidenty v Londýně Zdroj: reuters

Incidenty v Londýně
Incidenty v Londýně
Incidenty v Londýně
Incidenty v Londýně
Vrtulníky nad místem incidentu, který policie vyšetřuje jako teroristický čin
8
Fotogalerie

Nejnovější teroristický útok v Londýně si v noci na dnešek vyžádal životy již sedmi obětí. Oznámila to dnes londýnská policie. Policie kromě toho zabila všechny tři útočníky, kteří byli v automobilu, jenž najel do lidí na Londýnském mostě.  Do londýnských nemocnic bylo převezeno více než 40 lidí. Na útoky reagovaly také britské politické strany, které se před předčasnými volbami rozhodly přerušit kampaň. Odpoledne policisté zatkli 12 osob podezřelých v souvislosti s útokem.

Útok se odehrál v sousedních londýnských oblastech kolem Londýnského mostu a ve čtvrti Borough Market. Na Londýnském mostě nejdřív vjela bílá dodávka vysokou rychlostí na chodník a srazila několik pěších. V nedaleké čtvrti restaurací a barů Borough Bridge pak podle médií muži s dlouhými noži pobodali podle CNN nejméně dvě osoby. Byla odtud také střelba při zásahu policie.

"Do pěti nemocnic v Londýně jsme převezli 48 pacientů. Řadu dalších s drobnými zraněními jsme ošetřili na místě," uvádí Peter Rhodes z londýnské záchranné služby. V neděli dopoledne policisté potvrdili sedmou oběť atentátu. České ministerstvo zahraničí zatím nevyloučilo, že by mezi oběťmi mohli být i Češi. Mezi zraněnými jsou však čtyři Francouzi, dva Novozélanďané a Australan. 

Policie i britská premiérka Theresa Mayová předtím potvrdily, že šlo o teroristické činy. Londýnská policie později upozornila, že lidé se mají připravit na větší počet policistů v ulicích.

BBC zveřejnila fotografii údajně postřelených útočníků ve čtvrti Borough Market. Jeden z nich měl k tělu připoutány kanystry. Policie potvrdila, že podezřelí měli na sobě patrně atrapy vest naplněných výbušninami.

Očitá svědkyně incidentu BBC řekla, že při incidentu na mostě viděla bílou dodávku, jak vyjela ze silnice a zasáhla pět nebo šest lidí. Dodávku údajně řídil muž rychlostí přibližně 80 kilometrů za hodinu.

Na žádost policie byla uzavřena železniční stanice London Bridge. Stejnojmenný most byl pro dopravu uzavřen v obou směrech a autobusové linky byly odkloněny.

Třetí hlášený incident ve čtvrti Vauxhall, kde policie zasahovala kvůli pobodání, s předchozími dvěma činy nesouvisel a patrně o teroristický útok nešlo.

Britská premiérka Theresa Mayová dnes bude předsedat schůzi vládního výboru pro mimořádné situace COBRA.

 

 

"Ještě neznáme všechny podrobnosti, ale byl to úmyslný a zbabělý útok na nevinné Londýňany a návštěvníky," řekl londýnský starosta Sadiq Khan.

Premiér Bohuslav Sobotka na twitteru vyjádřil za českou vládu silnou podporu Británii v jejím boji s bezohledným terorismem. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka šlo o ohavný útok na nevinné lidí. Rodinám obětí vyjádřil soustrast, zraněným přeje uzdravení. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš označil útoky za otřesné. "Zpravodajské služby musí najít způsob, jak těmto činům předcházet," dodal Babiš na twitteru.


Americký prezident Donald Trump na twitteru přislíbil, že USA udělají vše, co je v jejich silách, aby Británii pomohly při londýnském dramatu. Také ministerstvo zahraničí USA ve svém prohlášení odsoudilo "zbabělé útoky, jejichž terči se stali nevinní civilisté v Londýně" a ujistilo, že Washington je připraven poskytnout jakoukoli pomoc, o kterou případně britské úřady požádají. Současně připomněl svůj kontroverzní zákaz vstupu do země lidem z některých muslimských zemí.

Přes pokročilou noční hodinu už útok odsoudil i francouzský prezident Emmanuel Macron, který ujistil, že Francie je při Británii víc než kdy jindy.

"Jsem zděšen posledními událostmi v Londýně. Mé myšlenky a modlitby patří obětem a jejich rodinám," uvedl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Přerušení kampaně 

Britské politické strany přerušily kvůli sobotnímu atentátu v Londýně celonárodní kampaň před čtvrtečními předčasnými parlamentními volbami. Výjimkou je Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP), která chce ve volební kampani pokračovat.

Konzervativní strana v prohlášení sdělila, že kampaň přerušuje na národní úrovni pro dnešek a své rozhodnutí v následujících dnech přezkoumá i podle toho, jak budou vycházet najevo podrobnosti o útoku. Labouristé uvedli, že celonárodní kampaň pozastavují z úcty k obětem po dohodě s ostatními stranami do dnešního večera.

Celonárodní kampaň v souvislosti s útokem přerušila i Skotská národní strana (SNP). Následně oznámili přerušení kampaně liberální demokraté a zelení.

Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) naopak uvedla, že kampaň nechce přerušovat, "protože narušení demokracie je něco, co si extremisté přejí". Na twitteru to napsal vůdce strany Paul Nutfall. Bývalý vůdce strany Nigel Farage je zřejmě podobného názoru. Na twitteru napsal: "Nemůžeme přerušit kampaň a normální život na dobu neurčitou. Chceme od našich vůdců opravdové činy, nikoliv jen ustaranost".

Londýnský starosta Sadiq Khan uvedl, že volby by podle něj neměly být odloženy. Reagoval tak podle britského tisku na požadavky na sociálních sítích, aby bylo hlasování přesunuto na jiný termín.