Putin: NATO by s námi mělo bojovat proti terorismu. Dialog se však vinou Západu nezdařil

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: reuters

Vladimir Putin
varšavský summit NATO
Summit NATO v Bruselu (25. května 2017)
Vladimir Putin
Vladimir Putin
8
Fotogalerie

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina by NATO mělo v boji proti terorismu spolupracovat s Ruskem, v opačném případě bude teroristických útoků přibývat. 

Uvedl dále, že alianci a Rusku chybí nástroj umožňující spolupráci, což negativně ovlivňuje možnosti boje proti terorismu. Podle něj se konstruktivní dialog, který se Kreml snažil navázat, však nezdařil. Vina přitom prý leží na straně západních politických představitelů.

"Politici si jezdí v obrněných vozidlech, jsou v bezpečí a necítí ohrožení. Pokud se takto budeme chovat, přibudou další útoky - v Německu, v Bruselu, ve Spojených státech i Rusku," řekl.

Zájem o spolupráci s Ruskem mají naopak podle Putina odborníci v oblasti mezinárodní bezpečnosti. Připomněl přitom setkání významných bezpečnostních odborníků, které se v Rusku konalo na konci května. Na něm si údajně někteří američtí i evropští představitelé stěžovali, že je v Bruselu i Washingtonu žádali, aby se setkání neúčastnili.

Prezident dodal, že alianci považuje za nástroj americké zahraniční politiky. "NATO vzniklo jako nástroj studené války pro boj se Sovětským svazem a Varšavskou smlouvou. V současné době neexistuje ani Sovětský svaz ani Varšavská smlouva, ale NATO ano. Vzniká otázka proč? Odpověď je jen jediná: Ať už tvrdí cokoliv, NATO je nástroj vnější politiky USA," řekl Putin.

Připomněl přitom, že dříve se mluvilo o transformaci Severoatlantické aliance na politickou organizaci, která by zajistila stabilitu ve světě. "To se dosud nestalo. Vidíme rozvoj vojenské infrastruktury, jejíž přibližování k naším hranicím nás nemůže neznepokojovat," dodal Putin.

Takhle vypadá ruská vojenská technika na Krymu:

Video placeholde

Ruská vojenská technika na Krym • reuters