Teroristé vraždili nejen Francouze. Zemřeli i Rumuni, Belgičané, Švéd a Brit

Jedno z míst útoku

Jedno z míst útoku Zdroj: ctk / ap

Mezi oběťmi teroristických útoků v Paříži jsou i dva rumunští občané, nejméně dva Belgičané, jeden Švéd a nejméně jeden Brit. Další Rumun je mezi zraněnými, ale po ošetření byl propuštěn z nemocnice. Rumunské ministerstvo zahraničí uvedlo, že je v kontaktu s rodinami obou zabitých Rumunů. Další podrobnosti rumunské ministerstvo neuvedlo.

„Zabiti byli nejméně dva Belgičané,“ řekl AFP mluvčí belgického ministerstva zahraničí. Belgickou vládu prý o tom informovaly francouzské úřady. Švédský premiér Stefan Löfven oznámil, že při pařížských atentátech byl zabit rovněž jeden švédský občan. Kromě toho byl podle mluvčí švédského ministerstva zahraničí Victorie Bellové další Švéd možná zraněn při střelbě.

Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že mezi zraněnými jsou také američtí občané. Při sérii atentátů v pátek večer teroristé z Islámského státu (IS) zabili 129 lidí. Více než 350 lidí bylo hospitalizováno, přičemž stav 99 z nich je velmi vážný. Zatím není jasné, kolik je mezi oběťmi cizinců.

Cameron: Musíme se připravit na množství obětí

Britský premiér David Cameron však upozornil, že jeho země „se musí připravit na množství britských obětí“ pařížských atentátů. Britský vládní zdroj oznámil, že mezi zabitými je nejméně jeden Brit, hlásila večer agentura Reuters. Úřady se však obávají, že britských obětí bude několik.

„Situace je stále nejasná. Už víme o jednom mrtvém, obáváme se, že bude pár britských obětí a stejně tolik je ošetřováno se zraněními v nemocnicích,“ citoval Reuters svůj zdroj.