Hrozivé svědectví z Istanbulu. Prchali jsme přes mrtvá těla, popisuje fotbalista

Mladý turecký fotbalista Sefa Boydas popsal děsivé zážitky z istanbulského klubu Reina

Mladý turecký fotbalista Sefa Boydas popsal děsivé zážitky z istanbulského klubu Reina Zdroj: EPA, Reuters, Twitter.com

Turecký premiér Binali Yildirim navštívil po útoku v Istanbulu zraněné.
Útok na hudební klub v Turecku si vyžádal nejméně 39 obětí
Útok na hudební klub v Turecku si vyžádal nejméně 39 obětí
4
Fotogalerie

Chyběl kousek a noční masakr v istanbulském klubu Reina, kde dosud neznámý terorista postřílel bezmála čtyři desítky lidí během oslav příchodu Nového roku, přesáhnul hrozivě i do sportovního světa.

Sefa Boydas, hrající za istanbulský klub Beylerbeyi SK z nižší turecké soutěže, přišel do klubu Reina jenom deset minut před tím, než se dovnitř mezi stovky návštěvníků prostřílel přes policistu u dveří terorista. Bylo čtvrt na dvě místního času, když hrůza začala.

„Neviděl jsem, kdo střílí, ale slyšel jsem střelbu a viděl lidi padat,“ vypověděl Boydas. Policie podle něho byla uvnitř krátce poté, ale masakru zabránit nedokázala, ani nemohla. „Utíkali jsme po tělech mrtvých lidí. Přítelkyně měla na nohou vysoké podpatky, vyzvedl jsem ji na svá záda a odnesl pryč,“ uvedl dále. Na oslavu přišel s přítelkyní a její sestrou.

CELOU UDÁLOST ONLINE MONITOROVAL SERVER ISPORT.CZ

Klub Reina leží v evropské části Istanbulu v dobré lokalitě a je pro svoji vysokou úroveň vyhledáván sportovci i celebritami. Jedna z hvězd, basketbalista Austin Daye, patří mezi ty, kteří právě sem chtěli vyrazit připít si na rok 2017.

„Neuvěřitelné. Plánoval jsem jít tam na večeři, ale nešel jsem. Teď jsem v šoku a modlím se za všechny v Istanbulu,“ tweetoval hráč, jehož jméno figurovalo i na soupisce šampionů NBA z roku 2014 ze San Antonia. Odehrál tam ale jen velmi epizodní roli a nyní po odehrání 293 zápasů v NBA působí v istanbulském celku Galatasaray. Měl obrovské štěstí, že se rozhodl změnit svoje plány.

Během noci a novoročního dopoledne se počet obětí v klubu vyšplhal na 39, další jsou v kritickém stavu. Nemusí to být konečné číslo; někteří věří, že mrtvých bude v součtu až sto.

Autor je redaktorem na serveru iSport.cz 

CELÝ ČLÁNEK ČTĚTE NA SERVERU ISPORT.CZ