Žalobci obvinili zabijáka z floridského letiště, může dostat trest smrti i doživotí. Pět lidí zabil, další zranil

Ze střelby na floridském letišti je podezřelý bývalý voják z Iráku Esteban Santiago

Ze střelby na floridském letišti je podezřelý bývalý voják z Iráku Esteban Santiago Zdroj: EPA

Ze střelby na floridském letišti je podezřelý Esteban Santiago. Vraždit přiletěl až z Aljašky...
Při střelbě na floridském letišti zemřelo několik lidí
Při střelbě na floridském letišti zemřelo několik lidí
Při střelbě na floridském letiště zemřelo několik lidí
Při střelbě na floridském letiště zemřelo několik lidí
11
Fotogalerie

Američtí federální žalobci obvinili v sobotu Estebana Santiaga, který je podezřelý ze střelby na rušném letišti ve floridském Fort Lauderdale, z násilí na mezinárodním letišti s následkem smrti a vážného zranění a s použitím střelné zbraně. Za takto kvalifikované činy může dostat trest smrti nebo být odsouzen do vězení až na doživotí. Šestadvacetiletý vojenský vysloužilec z Iráku podle policie v pátek zastřelil v letištní hale pět lidí a šest dalších zranil.

Santiago přiletěl na Floridu z Aljašky a podle vyšetřovatelů na místo přicestoval se záměrem útočit. Pistoli měl legálně v zavazadlovém prostoru a v hale si ji vyzvedl. Pak odešel na toaletu, kde zbraň nabil a následně z ní začal pálit v prostoru pro výdej zavazadel. Když vystřílel své dva zásobníky, pistoli zahodil a lehl si na zem, kde byl zatčen.

O útoku vojenského vysloužilce jsme informovali dříve, více čtěte zde.

"Dnešní obvinění odrážejí závažnost této situace a odhodlání federálních, státních a místních orgánů chránit obyvatelstvo a stíhat ty, kteří ohrožují naše občany a návštěvníky," uvedl federální žalobce Wifredo Ferrer.

Vyšetřovatelé na sobotní tiskové konferenci uvedli, že vyslechli zhruba 175 lidí a několik hodin vyslýchali i Santiaga, který s nimi spolupracoval. Podle nich zřejmě střelec jednal sám.

Odborníci nyní zjišťují, zda roli v jeho činu sehrála duševní choroba. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) nicméně stále ještě nevyloučil terorismus jako možný motiv. Nyní je muž ve vazbě a v pondělí by měl stanout před soudem.

Santiago v roce 2007 vstoupil do Národní gardy v Portoriku. V dubnu 2010 odjel na deset měsíců do Iráku. Od loňska působil jako rezervista na Aljašce, kde jej ale ze služby propustili pro neuspokojivý výkon.

Santiago v listopadu přišel do aljašské kanceláře FBI a řekl, že americká vláda ovládá jeho mysl a nutí jej sledovat videa teroristického Islámského státu (IS). Policie jej poté odeslala k přezkoumání duševního zdraví v nemocnici, uvedla televize CNN. 

Aljašská policie v sobotu sdělila, že Santiagovi loni v listopadu, kdy jej poslala na psychiatrické vyšetření, zbraň odebrala, počátkem prosince mu ji ale vrátila, protože lékaři dospěli k závěru, že není duševně nemocný. Navíc nespáchal žádný trestný čin, takže podle úřadů nebyl důvod mu zbraň zabavit. Policisté z největšího aljašského města Anchorage podle agentury Reuters uvedli, že zatím není jasné, zda šlo o stejnou zbraň, s níž v pátek útočil ve Fort Lauderdale.