Tesla vás může připravit o práci, řekl šéf Volkswagenu Diess svým zaměstnancům

Šéf německého automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess varoval své zaměstnance před novou továrnou společnosti Tesla v Německu. Prý je může připravit o práci.

Šéf německého automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess varoval své zaměstnance před novou továrnou společnosti Tesla v Německu. Prý je může připravit o práci. Zdroj: e15.cz

Továrna automobilky Volkswagen v německém Wolfsburgu
Ve čtvrtek proběhl summit visegrádské čtyřky s jihokorejským prezidentem. Lídři se dohodli na prohlubování vzájemné obchodní spolupráce.
Český premiér Andrej Babiš (ANO) a jihokorejský prezident Mun Če-in v Budapešti
Rockový hudebník Bruce Springsteen prodává práva na své nahrávky společnosti Sony Music. Může za ně dostat až 415 milionů dolarů.
5
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Jižní Korea a státy V4 se dohodly na užší spolupráci

Jihokorejský prezident Mun Če-in se na čtvrtečním summitu v Budapešti dohodl s lídry států visegrádské čtyřky na rozvíjení vzájemného partnerství, například v energetické sféře. Premiéři Česka, Maďarska, Polska a Slovenska s ním probírali také plány v boji proti následkům koronavirové pandemie a klimatickým změnám. Mun Če-in označil visegrádskou čtyřku za „rodící se centrum průmyslové výroby v Evropě“. Také připomněl, že dané země jsou největší destinací korejských investic v Evropské unii. Jihokorejská firma Korea Hydro & Nuclear Power je jedním z nejvážnějších zájemců o dostavbu tuzemské jaderné elektrárny Dukovany.  

Diess varoval své pracovníky před novou továrnou Tesly

Šéf německé automobilky Volkswagen Herbert Diess se včera sešel se svými zaměstnanci ve Wolfsburgu. V projevu k nim mimo jiné varoval před otevřením nové továrny americké společnosti Tesla poblíž Berlína. Ta má zahájit produkci ještě před koncem letošního roku. Podle Diesse představuje závod Tesly pro Volkswagen závažnou hrozbu, která může připravit zaměstnance německé automobilky o práci, neboť bude schopna vyrobit jedno vozidlo až třikrát rychleji. Diess proto usiluje o efektivnější transformaci německého autoprůmyslu. Volkswagen aktuálně bojuje s nedostatkem čipů, kvůli němuž musel letos výrazně omezit výrobu. Čipová krize jej navíc zasáhla citelněji než konkurenční značky Tesla či BMW.     

Z trhů a burz 

Evropské indexy posílily, americké uzavřely smíšeně

Akcie amerických firem se ve čtvrtek na směru neshodly. Zatímco index Dow klesl o 0,09 procenta, S&P 500 o 0,42 procenta stoupl a Nasdaq zpevnil o 0,81 procenta. Prudký pád vykázaly například cenné papíry farmaceutické společnosti Moderna (–17,89 procenta). Dařilo se naopak třeba výrobcům čipů. Evropské burzy včera rostly díky dobrým hospodářským výsledkům velkých podniků v čele s bankou Société Générale. Nejvíce posílil francouzský CAC 40, jenž přidal 0,53 procenta. Ve výrazném zisku zakončil obchodování i německý DAX (+0,44 procenta), britský FTSE 100 (+0,43 procenta) nebo celoevropský STOXX Europe 600 (+0,41 procenta).    

Bruce Springsteen prodává svůj katalog

Slavný americký zpěvák a hudebník Bruce Springsteen se na základě některých zdrojů chystá prodat autorská práva na všechny své nahrávky společnosti Sony Music. Hodnota transakce může dosáhnout až 415 milionů dolarů čili přes devět miliard korun. Samotný muzikant ani Sony Music se k probíhajícímu vyjednávání zatím nevyjádřili. Dvaasedmdesátiletý Springsteen patří k nejbohatším lidem v hudebním průmyslu. Prodejem svého katalogu by mohl napodobit například Boba Dylana, jenž loni přenechal práva na své písně vydavatelství Universal Music Publishing za 400 milionů dolarů. 

Tweet dne

„V New Yorku máme vždycky vysoké ambice, takže až se stanu starostou, nechám si první tři výplaty zaplatit v bitcoinu. Město New York se stane centrem kryptoměnového průmyslu a dalších rychle rostoucích inovativních odvětví. Jen počkejte!“

Čerstvě zvolený starosta New Yorku Eric Adams, jenž nastoupí do funkce od ledna příštího roku, si poručil, že chce dostat první tři platy v bitcoinu. Bývalý policista bude zároveň teprve druhým Afroameričanem, který se postaví do čela nejlidnatějšího města Spojených států. 

Stane se dnes

  • Nová polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová bude jednat se svým českým protějškem Richardem Brabcem (ANO) o těžbě v polském hnědouhelném dole Turów
  • Ve skotském Glasgow, kde pátým dnem pokračuje klimatický summit OSN, se uskuteční demonstrace za lepší ochranu klimatu, kterých se mají zúčastnit desetitisíce lidí včetně známé švédské aktivistky Grety Thunbergové.
  • Koná se mimořádné zasedání Rady OSN pro lidská práva ohledně Súdánu, kde tamní armáda minulý týden provedla politický převrat.
  • Spojené státy zveřejní data o vývoji říjnové nezaměstnanosti