Tesla získala samostatnou objednávku na sto tisíc vozů za miliardy dolarů

Autopůjčovna Hertz Global Holdings si objednala 100 tisíc vozů Tesla

Autopůjčovna Hertz Global Holdings si objednala 100 tisíc vozů Tesla Zdroj: profimedia.cz

Tesla Gigafatory Berlín
Tesla Gigafatory Berlín
Tesla Gigafatory Berlín
Tesla Gigafatory Berlín
Tesla Gigafatory Berlín
28
Fotogalerie

Autopůjčovna Hertz Global Holdings si objednala 100 tisíc vozů Tesla. Pro americkou automobilku je to zatím největší samostatná objednávka, její hodnota činí zhruba 4,2 miliardy dolarů (93,1 miliardy korun), informovala agentura Bloomberg.

Objednávka je prvním krokem v ambiciózním plánu elektrifikace vozového parku pronajímaných vozů firmy Hertz, která loni v květnu kvůli pandemii v USA požádala o ochranu před věřiteli. Letos v květnu pak oznámila, že skupina investorů, včetně firem Knighthead Capital Management, Certares Opportunities a Apollo Capital Management, bude financovat její odchod z bankrotu.

Auta by měla být dodána v příštích 14 měsících. Sedany Model 3 budou dostupné v pobočkách půjčovny ve velkých amerických městech a v některých částech Evropy od začátku listopadu. Zákazníci budou mít přístup k síti rychlých dobíjecích stanic Tesly, vlastní dobíjecí infrastrukturu pak buduje Hertz, uvedly zdroje Bloombergu.

Plán elektrifikace by se měl nakonec týkat téměř všech z více než půl milionu osobních a nákladních vozů půjčovny Hertz po celém světě. Je první velkou aktivitou firmy od června, kdy opustila režim bankrotové ochrany. Signalizuje také, že noví vlastníci mají v úmyslu otřást odvětvím, kterému dominuje hrstka velkých hráčů. Ti obvykle přistupují ke změnám velmi pomalu.

Medailonek majitele automobilky Tesla: Kdo je Elon Musk

Video placeholde
• Videhub