Těžař kryptoměn TeraWulf, za kterým stojí herečka Gwyneth Paltrowová, u investorů propadl

Těžař kryptoměn TeraWulf, za kterým stojí herečka Gwyneth Paltrowová, při debutu na burze Nasdaq investory nezaujal. Jeho akcie odepsaly přes dvacet procent.

Těžař kryptoměn TeraWulf, za kterým stojí herečka Gwyneth Paltrowová, při debutu na burze Nasdaq investory nezaujal. Jeho akcie odepsaly přes dvacet procent. Zdroj: e15.cz

Francie, Česko a Švédsko se v úterý dohodly na obecném programu svého předsednictví Evropské unii.
Maďarská vláda odkládá svůj plán na odkoupení letiště v Budapešti za 112 miliard korun. Na snímku maďarský premiér Viktor Orbán.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Společný program Francie, Česka a Švédska dostal zelenou

Státy Evropské unie v úterý schválily obecný program Rady EU pro následující rok a půl. Dohodli se na něm zástupci tří příštích předsednických zemí – Francie, Česka a Švédska. Trio se chce v následujících osmnácti měsících zaměřit na klimaticky šetrné zotavení evropské ekonomiky po koronakrizi, posilování zdravotní unie a lepší zabezpečení vnějších hranic bloku. Francie se chopí vedení EU začátkem ledna, Česko je přebere v červenci a za dalších šest měsíců stane v čele sedmadvacítky Švédsko. Mezi předsednickými státy přetrvávají neshody v oblasti obchodní politiky či migrace. 

Orbán odložil nákup budapešťského letiště

Maďarsko odkládá svůj plán na zestátnění Mezinárodního letiště Ference Liszta v Budapešti. Potvrdil to maďarský premiér Viktor Orbán na nedávné schůzce s ostatními lídry visegrádské čtyřky a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Krok, který by vyšel státní kasu asi na 112 miliard korun, si Orbán v tuto chvíli nemůže dovolit, neboť by musel těsně před parlamentními volbami na jaře příštího roku operovat s až příliš napjatým rozpočtem, píše agentura Bloomberg. Maďarsku bylo navíc pozdrženo vyplácení peněz z unijních fondů kvůli sporům s Bruselem o dodržování principů právního státu. Záměr odkoupit letiště je součástí strategického plánu Orbánovy vlády zbavit klíčová odvětví v zemi závislosti na zahraničních vlastnících.   

Z trhů a burz 

Cenné papíry v Evropě i USA zlevnily 

Akciové burzy ve Spojených státech za včerejšek oslabily. Investoři očekávají, že americká centrální banka Fed ve středu oznámí rychlejší ukončování nákupů aktiv. Index S&P 500 se snížil o 0,75 procenta. Dow Jones pozbyl 0,3 procenta a Nasdaq Composite klesl o 1,14 procenta. Podobně reagovaly také trhy v západní Evropě, které navíc zneklidňuje nová mutace koronaviru omikron a rostoucí inflace. Panevropský index STOXX Europe 600 odepsal 0,84 procenta. Německý DAX se propadl o 1,08 procenta. Francouzský CAC 40 ztratil 0,69 procenta a britský FTSE 100 odevzdal 0,18 procenta.      

TeraWulf odepsal při premiéře přes dvacet procent

Americká společnost TeraWulf, která se zabývá těžbou kryptoměn, má za sebou neúspěšný debut na akciové burze Nasdaq. Hodnota jejích akcií poklesla o více než dvacet procent na 20,02 dolaru. Analytici poukazují na to, že se v úterý příliš nedařilo ani ostatním těžařům virtuálních měn. TeraWulf se nedávno sloučil s firmou Ikonics a zavázal se poskytovat kryptoměnové transakce, jež budou ohleduplnější k životnímu prostředí. Mediální pozornost však na sebe upoutal především skutečností, že k jeho investorům patří řada známých celebrit, včetně populární hollywoodské herečky Gwyneth Paltrowové.       

Tweet dne

Nastupující ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) reaguje na rozhodnutí běloruského soudu, který poslal opozičního vůdce Sjarheje Cichanouského na osmnáct let do vězení za organizaci masových nepokojů a údajné podněcování k sociální nenávisti.

Stane se dnes

  • Pokračuje plenární schůze Evropského parlamentu. Ten dnes mimo jiné udělí Sacharovovu cenu za svobodu myšlení ruskému opozičníkovi Alexejovi Navalnému. Vzhledem k věznění Navalného v Rusku cenu převezme jeho dcera Darja.
  • Evropská komise představí balíček energetických návrhů, včetně společných nákupů plynu, které mají členským zemím pomoci předejít zdražování energií.
  • Koná se summit Evropské unie s lídry východoevropských a jihokavkazských partnerských zemí. Politici budou diskutovat o prohloubení vzájemné spolupráce.
  • Americká centrální banka večer oznámí své rozhodnutí k měnové politice a revizi výhledu ekonomiky.