Těžaři chystají vánoční dárek. Dražší benzín

Statoil

Statoil

Těžba ropy
Těžba ropy
Těžba ropy
Těžba ropy
5
Fotogalerie

Omezení produkce ropy ze strany kartelu OPEC a  Ruska, kteří společně těží kolem poloviny světové produkce suroviny, by mělo zvýšit cenu paliva pro zákazníky a zároveň zajistit příliv peněz na oživení stagnujícího průmyslu těchto zemí.

Současná cena ropy Brent se pohybuje kolem 53 dolarů za barel, tedy za méně než polovinu oproti pololetí 2014. Tím se některé země včetně Saúdské Arábie ocitají pod silným ekonomickým tlakem a rozhodly se k překvapujícímu obratu v jejich dosavadním trendu těžby bez omezení.

 OPEC se již na zářijové schůzce v Alžíru předběžně dohodl na omezení těžby na úroveň od 32,5 milionu do 33 milionů barelů za den. Těžba v minulém měsíci se ještě pohybovala okolo 33,75 milionu.

Na Světovém energetickém kongresu v Istanbulu, kde se sešli představitelé zemí produkujících ropu, aby diskutovali o cestách  k omezení přesyceného trhu s ropou, došlo k výraznému vývoji. Rusko se rozhodlo podpořit snahy OPEC a dohodnout se o omezení produkce ropy, což uvedl v pondělí ruský prezident Putin.

Výsledkem jednání je dohoda, která má do konce roku vyhnat ceny ropy až našedesát dolarů za barel. Podle Khalida Al-Faliha, ministra Saudské Arábie pro energii a průmysl, svou podporu tomuto záměru vyjádřilo i mnoho dalších producentů mimo OPEC.

 

 

Dosud Rusko produkovalo rekordní množství ropy ve výši 11,2 milionů barelů za den. Podle ruského ministra pro energii, by dávalo přednost pouze produkci zmrazit, než ji snížit. Oproti tomu Saúdská Arábie, jejíž těžba dosahovala v září 10,58 milionů barelů denně, by preferovala její redukci.

Putinovo prohlášení je podle agentury Bloomberg zatím nejsilnější indicií, že taková dohoda je možná, přestože se Rusko závazkům k omezování produkce až dosud bránilo. Také členové OPEC by museli překonat množství překážek před první restrikcí.

Přestože Saudská Arábie a Rusko, největší producenti ropy na světě, prohlásili, že jsou připraveni spolupracovat na omezení těžby, aby tak dosáhli zvýšení cen na roční maximum, Naeem Aslam, hlavní analytik trhu v ThinkMarkets U.K. Ltd., se domnívá, že opatrnost je na místě. Jak totiž ukazuje historie, tito hlavní hráči v obchodu s ropou nemají ve zvyku respektovat to, na čem se dohodli.