Tisíc eur za rychlou jízdu? Dolní Sasko chce výrazně zvýšit pokuty

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Blende57, Flickr.com (CC BY 2.0)

Dolní Sasko žádá po německé spolkové vládě, aby razantně zvýšila pokuty za rychlou jízdu. Při překročení nejvyšší povolené rychlosti o více než 20 kilometrů v hodině by pokuty měly činit až 1000 eur (27 tisíc korun).

Podle současného sazebníku pokut platí řidiči v Německu při překročení rychlosti v obci o 20 kilometrů v hodině 80 eur (2150 korun), při překročení rychlosti o 30 kilometrů v hodině 160 eur (4300 korun). Při prohřešku mimo obec jsou pokuty zhruba o čtvrtinu nižší.

Ministra vnitra druhé největší spolkové země Borise Pistoria ale současné pokuty nemají dostatečný odstrašující účinek a mnoho řidičů stále jezdí příliš rychle. Proto žádá o zpřísnění trestů při vážných prohřešcích.

„Nejde tady o překročení rychlosti o deset nebo 15 kilometrů v hodině. Ale kdo jede o 20, o 30 kilometrů v hodině rychleji, musí počítat s pokutou, která se bude pohybovat kolem 1000 eur,“ řekl zemský ministr.

Žádá také vyšší pokuty pro řidiče, kteří nedodržují bezpečný odstup za vozidlem jedoucím před nimi, a pro ty, kdo při nehodě na dálnici nevytvoří prostor pro průjezd hasičů, sanitky a policie.

Pistorius přiznal, že zatím pro své návrhy nezískal podporu spolkové vlády. Sazebník pokut se přitom v Německu určuje na celostátní úrovni a Dolní Sasko nemůže samo upravit tresty pro řidiče na svém území. Pistorius však chce jednat s ostatními německými zeměmi, aby vytvořil na kabinet kancléřky Angely Merkelové dostatečný tlak pro zvýšení pokut.

Dolní Sasko leží na severozápadě Německa u nizozemských hranic. Na jeho území se kříží páteřní komunikace spojující východ a západ Německa a sever a jih země - dálnice A2 s dálnicemi A1 a A7. K silnému provozu ve spolkové zemi přispívá i nákladní doprava z přístavů v Hamburku a v Brémách do vnitrozemí.