Pozor na rychlost. Na dálnici D1 ji začínají úsekově měřit kamery

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Tam, kde nyní na dálnici D1 přikazuje značka jet nanejvýš osmdesátkou, začínají dbát na dodržování předpisů kamery. Jejich počet se má nadále zvyšovat.

Úsekové měření pokrývá čtyři kilometry rekonstruované dálnice mezi Ostrovačicemi a Kývalkou na D1, kde se jezdí oběma směry ve dvou zúžených pruzích. Stát ale pro tyto účely nechce využívat zařízení firmy Kapsch.

 „Úsekové měření vede většinu řidičů k tomu, že rychlost přizpůsobí limitu,“ obhajuje záměr ministr dopravy Dan Ťok s tím, že ubude nehod. „Podle informací ŘSD výrazně překračuje rychlost v místech prací zhruba deset procent motoristů,“ vysvětluje ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Kamera pro každý pruh

Čtyři kamery jsou namontovány na mýtnou bránu a kovovou „šibenici“ v betonové kostce, tedy každá pro jeden pruh. Mezi kontrolními místy je určitá vzdálenost, kterou vozy pohybující se povolenou rychlostí ujedou za konkrétní čas.

Všechny kamera vyfotí a snímky s registrační tabulkou aut, která úsek mezi oběma stanovišti snímačů překonají rychleji, pak pošle policie na dopravní úřad obce s rozšířenou působností, kam úsek na dálnici katastrálně spadá.

Postihy za rychlou jízdu na dálniciPostihy za rychlou jízdu na dálnici | Auto

Z něj pak přijde šoférovi nerespektujícímu limit vyrozumění o postihu. Za jízdu nadlimitní rychlostí hrozí pokuta až deset tisíc korun ve správním řízení a šofér může přijít o řidičský průkaz až na jeden rok.

Systém se momentálně kalibruje a prověřují se datové toky. „Data už běží, ale zatím v ověřovacím provozu. Tudíž ještě neodcházejí ani žádná vyrozumění o postizích,“ potvrzuje pracovník dopravního úřadu v Rosicích Karel Galetka.