Tisíce franků pro každého. Švýcarsko bude hlasovat o garantovaném příjmu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: malias via Flickr

Švýcaři budou v červnovém referendu hlasovat, zda se jejich země stane první na světě, která zavede garantovaný příjem pro všechny své dospělé občany. Návrh, podle něhož bude měsíčně každý dospělý Švýcar dostávat 2500 franků (61 tisíc korun) a každé dítě 625 franků (15 260 korun), ale očividně nemá podporu politiků ani velké části veřejnosti, napsal zpravodajský portál The Local.

Garantovaný měsíční příjem navrhla skupina intelektuálů v čele se spisovateli, umělci a filozofy, kterým se podařilo myšlenku dovést až k posouzení v referendu. To se uskuteční 5. června, jak ve středu rozhodla švýcarská vláda.

Zastánci jednotného příjmu tvrdí, že se tak rozbije tradiční vztah mezi zaměstnáním a platem za práci, neboť občané budou mít nárok na 2500 franků měsíčně, i když nebudou chodit pracovat. Ti, kdo práci budou mít, si tak polepší. Většina politiků, a to ani z řad levice, takovou sociální reformu ale nepodporuje.

Federální vláda odhaduje, že garantovaný příjem bude znamenat roční zátěž 208 miliard franků (5,1 bilionu korun). Z daní se na tuto sumu vybere 153 miliard, zbývajících 55 miliard by zajistil převod ze systému sociálního pojištění a sociální podpory. Vláda i parlament podle listu Neue Zürcher Zeitung doporučují hlasovat proti garantovanému příjmu.

Lidé by přestali pracovat, zní kritiky

Kritici návrhu tvrdí, že díky jistotě státních peněz by lidé přestali pracovat. To zastánci myšlenky garantovaného příjmu odmítají a uvádějí, že podle průzkumu se většina Švýcarů v případě schválení návrhu chystá nadále chodit do práce. Jen dvě procenta oslovených by prý dalo výpověď a dalších osm procent by se rozhodlo až podle okolností. Nicméně třetina z více než tisíce oslovených uvedla, že ostatní jistě pracovat přestanou. Podle sondáže je navíc 56 procent respondentů přesvědčeno, že návrh referendem neprojde.

Švýcarsko není jedinou zemí, kde se o jednotném garantovaném příjmu debatuje. Plány připravuje i Finsko, které chce takovou možnost nejprve ověřit pilotní zkouškou. Dospělí Finové by podle předběžných návrhů mohli od státu dostávat měsíčně 800 eur (21 600 korun). Tento příjem by se nedanil a nahradil by všechny stávající sociální přídavky. Příslušný návrh má být dokončen do konce roku.