Tisíce německých vojáků jsou kvůli vlně migrantů v pohotovosti

Migranti na cestě do Německa

Migranti na cestě do Německa Zdroj: ctk/ap

O víkendu bude připraveno zasáhnout v případě nouze proti přílivu uprchlíků kolem čtyř tisíc německých vojáků, řekla německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová. I z vládního tábora mezitím dále sílí kritika na adresu kabinetu kancléřky Angely Merkelové kvůli tomu, že otevřel hranice tisícům uprchlíků, kteří do země zamířili z Maďarska.

„Jen na tento víkend jsme uvedli do stavu pohotovosti zhruba čtyři tisíce vojáků,“ řekla ministryně. Do akce mají být vysláni „v případě nouze“. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier dnes v Praze prohlásil, že jeho země o víkendu očekává příchod rekordních 40 tisíc uprchlíků.

Von der Leyenová dále řekla, že uprchlíci budou ubytováni i ve vojenských kasárnách. Už nyní je k těmto účelům využíváno 27 budov bundeswehru.

Mezitím němečtí politici napříč politickým spektrem kritizují vládu za to, že nad přílivem uprchlíků ztrácí kontrolu. „Ztratili jsme kontrolu,“ konstatoval v rozhovoru s listem Passauer Neue Presse bývalý bavorský ministr vnitra Hans-Peter Friedrich z Křesťanskosociální unie (CSU), sesterské strany křesťanských demokratů kancléřky.

Prostupné hranice? Chyba, říká bavorský premiér

Bavorský premiér Horst Seehofer magazínu Der Spiegel řekl, že rozhodnutí otevřít hranice byla chyba, „s níž se budeme muset potýkat ještě dlouho“.

Sociálnědemokratická premiérka spolkové země Porýní-Falc Malu Dreyerová deníku Der Tagesspiegel řekla, že rozhodnutí otevřít hranice bylo učiněno bez ohledu na jednotlivé spolkové země.

Podle průzkumu společnosti Emnid pro zpravodajskou televizi N24 se dvě třetiny Němců domnívají, že vláda si při řešení situace počíná „spíše špatně“ nebo „velmi špatně“.