Tisíce Rusů demonstrovaly proti návratu Putina, došlo i na bitky

Rusko, protesty

Rusko, protesty Zdroj: CTK

Tisíce Rusů poblíž centra Moskvy protestovaly proti návratu Vladimira Putina do čela státu. "Rusko bez Putina!" skandoval dav přes řeku směrem ke Kremlu, kde v pondělí Putin už potřetí symbolicky převezme moc do svých rukou. Na rozdíl od předchozích povolených demonstrací tentokráte došlo i ke srážkám s policií a k zatýkání.

Podle moskevského rozhlasu bylo zatčeno nejméně 200 demonstrantů, kteří se prý pokusili prorvat přes policejní zátarasy ke Kremlu. Policisté použili obušky a slzný plyn, na oplátku létaly kameny, prázdné lahve a světlice. Obě strany se obviňují z vyprovokování potyček, které si vyžádaly několik zraněných. Mezi zatčenými se ocitli i opoziční předáci Sergej Udalcov, Boris Němcov a bloger Alexej Navalnyj, kterým nyní hrozí až 15 dnů vězení.

„Vypukla opravdová rvačka! Něco takového jsem ještě neviděl. Vypadalo to více jako Řecko než Rusko,“ prohlásil jeden z očitých svědků. Předchozí povolené demonstrace se obešly bez větších incidentů. „Policisté bili lidi mimořádně brutálně,“ postěžoval si opoziční předák Ilja Jašin. Šest lidí muselo být hospitalizováno, zraněné hlásí i policie. Dav prý napadl i štáb prokremelské televize NTV.

Opoziční „Pochod milionů“ sice miliony Putinových odpůrců neshromáždil, ale opozice přesto označila protest za jeden z nejmohutnějších v posledních měsících. Původně čekala jen 5000 aktivistů, přišlo však nejméně 20 tisíc lidí, optimisté hovořili i o 100 tisících.

„Putin je zloděj!“ či „Putine, vem si lyže a vyraž na Magadan!“ znělo z davu, ve kterém byli i přívrženci komunistů, nacionalistů, anarchistů či „přespolní“, jak svědčil i transparent „Petrohrad proti Putinovi“ nad jednou z kolon demonstrantů. Jinde, například v Ufě či Astrachani, se úřady a policie snažily odjezdu aktivistů do metropole zabránit.

Rusko, protestyRusko, protesty | ctk

Policie se v Moskvě dopočítala jen 8 tisíc demonstrantů, zatímco na „kulturní akci“ na Poklonné hoře odhadla počet Putinových přívrženců na 30 tisíc. Nezávislá média se policejnímu odhadu vysmála: namísto ohlášených 50 tisíc se prý sešlo maximálně 3 tisíce lidí pod vlajkami „Pošty Ruska“, „Mléka Ruska“ a „Jednotného Ruska“.

Proti opoziční demonstraci pozdvihl hlas i patriarcha Kirill, hlava pravoslavné církve, který vyzval věřící, aby „nepodlehli pokušením ničemných hesel“ a nevěřili těm, kdo slibují na troskách starého světa vybudovat „něco nového, co nikdo nezná“. Objevily se i zprávy, že zatčeným mladíkům prý budou hned na strážnicích předány povolávací rozkazy do armády. Hackeři také napadli weby liberálních médií, deníku Kommersant, rozhlasové stanice Echo Moskvy či televize Dožď.

Putin, který je u kormidla moci už 12 let, byl 4. března zvolen hned v prvním kole prezidentských voleb téměř 64 procenty hlasů. Nejvyššího úřadu se chopí v pondělí, tentokráte na šest let.