Toyota zastavila provoz ve 14 závodech v Japonsku. Čelí závadě v počítačovém systému

Výrobní závod Toyoty v Japonsku

Výrobní závod Toyoty v Japonsku Zdroj: ČTK

Největší japonská automobilka Toyota Motor pozastavila výrobu ve všech svých 14 montážních závodech v Japonsku kvůli závadě počítačového systému. Závada znemožnila automobilce objednávat komponenty a příčina se vyšetřuje, uvedla mluvčí automobilky Sawako Takedaová. Kdy se výrobu podaří obnovit, zatím není jasné.

Toyota nejprve ráno pozastavila výrobu ve 12 závodech, odpolední směna se však zastavila ve všech továrnách. Zatím není jasné, o jak velký objem výroby automobilka přijde, ani jakých modelů se zastavení výroby dotýká. Závody v Japonsku se podle výpočtu agentury Reuters podílejí na celosvětové výrobě automobilky asi třetinou.

Výroba největšího prodejce aut na světě se zastavila i loni, a to kvůli tomu, že jeden z jeho dodavatelů byl zasažen kybernetickým útokem. Mluvčí uvedla, že současná závada zřejmě s kybernetickým útokem nesouvisí.

Domácí výroba Toyoty po řadě omezení způsobených nedostatkem polovodičů oživuje. Za leden až červen se zvýšila o 29 procent, což byl první růst za poslední dva roky. Toyota v Japonsku vyrobila v průměru zhruba 13.500 vozů denně.

Provoz se pozastavil i v jiných továrnách

Incident má dopad i na další společnosti. Toyota Industrie uvedla, že kvůli závadě v automobilce částečně pozastavila provoz ve dvou továrnách vyrábějících motory.

Příčina problému zatím není jasná, firmy v Japonsku však byly v posledních dnech v pohotovosti, protože podniky a vládní úřady hlásily obtěžující telefonáty. Vláda uvedla, že hovory pravděpodobně pocházely z Číny a souvisely s vypouštěním radioaktivní vody z havarované jaderné elektrárny Fukušima.

Neplánovaná odstávka je z důvodu chybějících plastových dílů nyní i v kolínské automobilce Toyota Motor Manufacturing Czech Republic. Potrvá přinejmenším do pátku 1. září.

Akcie japonské automobilky reagovaly na zprávu o odstávce poklesem. Později však své ztráty smazaly a mírně rostou.