Trafika po německu: exšéf úřadu kancléřky míří do vedení Deutsche Bahn

Bývalý šéf úřadu německé kancléřky Ronald Pofalla

Bývalý šéf úřadu německé kancléřky Ronald Pofalla Zdroj: Martin Rulsch, Wikimedia Commons, CC-by-sa 3.0/de

Ve vysoké politice končím, oznámil nedávno dosavadní šéf úřadu německé kancléřky Ronald Pofalla. Nyní se dlouholetý spojenec Angely Merkelové postaral o další překvapení. Měl by zasednout v představenstvu Deutsche Bahn, největšího železničního dopravce ve střední Evropě.

Pofalla by měl mít v představenstvu Deutsche Bahn na starosti „politické vztahy“ a dlouhodobou strategii podniku, uvedl list Saarbrücker Zeitung s tím, že jeho plat bude činit 1,3 až 1,8 milionu eur ročně. Dozorčí rada by jeho jmenování měla potvrdit na svém březnovém zasedání, Pofalla zřejmě vystřídá bývalého poslance CDU Georga Brunnhubera. Tomu bude v únoru 66 let a dosáhne tak věkové hranice pro členství v představenstvu. Deutsche Bahn odmítly informací deníku komentovat.

Před několika týdny Pofalla oznámil, že v nové vládě už nebude zastávat post takzvaného ministra kancléřského úřadu. Chce se dále věnovat své práci poslance Spolkového sněmu a založit rodinu. Spekulace, že zamíří do soukromé sféry, popřel.

Odchod Pofally do soukromé sféry zřejmě vyvolá vlnu kritiky, stejně jako tomu bylo v případě bývalého parlamentního sekretáře Eckarta von Klaedena, který na podzim vyměnil vysokou státní funkci za místo ve vedení koncernu Daimler, kde má stejně jako Pofalla na starosti politické otázky.

Kritici poukazovali především na to, že von Eckart mohl ze své pozice ovlivnit rozhodování vlády týkající se automobilového průmyslu. Měl totiž k dispozici kopie podkladů pro jednání vlády a zastával také pozici koordinátora pro jednání mezi vládou a spolkovými zeměmi. „To ale není to samé, jako kdyby byl zahrnut do rozhodovacích procesů,“ odmítal kritiku mluvčí vlády Steffen Seibert.

Pro šéfa německé pobočky protikorupční organizace Transparency International Christiana Humborga je Pofallovo angažmá u Deutsche Bahn „dalším příkladem úpadku politické kultury“. Je „nemravné, aby se nechal zvolit lidmi a jen o pár týdnů později to vyměnil za lukrativní post v soukromé sféře“, řekl.