Transatlantická dohoda TTIP je mrtvá, prohlásil Trumpův poradce. Kvůli Německu

TTIP

TTIP Zdroj: reuters

Protest proti dohodám TTIP a CETA v Berlíně
Protest proti dohodám TTIP a CETA v Berlíně
Protesty v Kolíně nad Rýnem proti TTIP a CETA, dohodám Evropské unie s USA a Kanadou
Protesty v Berlíně proti TTIP a CETA, dohodám Evropské unie s USA a Kanadou
Červencové protesty proti přijetí TTIP
6
Fotogalerie

Hlavní obchodní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa prohlásil rozhovory o volném obchodu mezi Spojenými státy a Evropskou unií za mrtvé. Informoval o tom list Financial Times na svých internetových stránkách. 

Plánovaná dohoda s názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) měla odstranit některé zbývající překážky v obchodních vztazích mezi EU a USA.

Peter Navarro, kterého Trump jmenoval do čela Národní rady pro obchod při Bílém domě, označil za jednu z hlavních překážek pro obchodní dohodu mezi USA a EU Německo. To podle něj prostřednictvím silně podhodnoceného“ eura zneužívá Spojené státy i své partnery z Evropské unie.

Zastánci TTIP tvrdí, že dohoda oběma stranám přinese zrychlení hospodářského růstu. Podle odpůrců ale dá větší sílu nadnárodním společnostem a povede ke zhoršení potravinářských, ekologických i pracovních norem. Na protest proti dohodě se již konala řada demonstrací po celé Evropě.

Trump již minulý týden podepsal exekutivní příkaz o odchodu Spojených států z Transpacifického partnerství (TPP). Tuto obchodní dohodu 12 tichomořských zemí uzavřela před rokem vláda Baracka Obamy, Kongres USA dokument ale ještě neratifikoval.

Jaká byla historie dohody TTIP? Čtěte zde.