Třetina obětí ukrajinského konfliktu přišla o život během příměří

Hrob neznámého vojáka, který padl v bojích o doněcké letiště

Hrob neznámého vojáka, který padl v bojích o doněcké letiště Zdroj: ctk/ap

Letošní konflikt na Ukrajině si vyžádal přes 4700 obětí a více než 1300 z nich přišlo o život od září, kdy bylo vyhlášeno příměří. Uvádí to zpráva Organizace spojených národů.

Zahrnuje období bojů od dubna do 12. prosince, kdy přišlo o život 4707 lidí. Z nich 1357, tedy skoro třetina, po 5. září, kdy mělo začít platit příměří.

„Konflikt dospěl do devátého měsíce a pro obyvatelstvo na východě je situace stále obtížnější,“ uvádí se ve zprávě Vysokého komisaře OSN pro lidská práva Zajda Raada Husajna.

Centrální vláda v Kyjevě přiškrtila finance pro separatistické oblasti a z obav, že budou peníze použity k financování povstalců, zkrátila výplaty penzí a sociálních dávek. OSN konstatuje, že to dále zhoršuje situaci obyvatel ukrajinského východu. Povstalci sice usilují o plnohodnotnou autonomii, ale zatím nevyřešili finanční záležitosti, což vytváří institucionální vakuum.

Komisař Husajn konstatoval, že mezi občany jsou i ti, kteří žijí na území kontrolovaném rebely proti své vůli a mohli se ocitnout v „ohrožení života“.

Zpráva také poukazuje na porušování lidských práv na Krymu, který Rusko anektovalo v březnu. OSN znepokojuje zacházení s tamními náboženskými a etnickými menšinami. Pozorovatelé OSN konstatovali, že ti, kdo se proti anexi ohradili, čelí zabavení majetku a zpochybnění svého občanství.