Trička, motorky i whisky. EU má seznam amerického zboží, které může zasáhnout clo

Evropská unie zvažuje odvetná cla 25 procent na dovoz široké škály zboží ze Spojených států, pokud americký prezident Donald Trump neustoupí od plánu uvalit clo ve stejné výši na dovoz oceli. S odkazem na seznam, který vypracovala Evropská komise (EK), to uvedla agentura Bloomberg. Na seznamu jsou trika, motocykly nebo i whisky. Komise bude o návrhu jednat ve středu. Evropská cla by se měla dotknout zboží v celkové hodnotě 2,8 miliardy eur (71,1 miliardy korun).

Na odvetném seznamu figurují například košile, džíny, kosmetika, motocykly či rekreační lodě v hodnotě zhruba jedné miliardy eur. Dále pomerančový džus, bourbon, kukuřice a další zemědělské produkty za 951 milionů eur, poslední skupinou je ocel a průmyslové výrobky za 854 milionů eur.

Komise už dříve uvedla, že na navrhované americké dovozní clo 25 procent na ocel a deseti procent na hliník bude reagovat tvrdě. Hodlá se také připojit k ostatním a napadnout americká cla u Světové obchodní organizace (WTO). Oficiálním důvodem pro zavedení cel v USA je národní bezpečnost, EK ale hovoří o snaze chránit své výrobce.

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan před pár dny prohlásil, že má značné obavy z dopadů obchodní války a vyzval Bílý dům, aby od záměru upustil. Ryan pochází z Wisconsinu, kde sídlí výrobce motocyklů Harley-Davidson.

Jak už dříve napsal německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung, na seznamu EK jsou produkty důležité pro volební obvody těch, kteří Trumpovy záměry podporují. Například burbon se vyrábí hlavně v Tennessee a v Kentucky, což je domovský stát šéfa republikánské většiny v Senátu Mitche McConnella.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker bude se svým týmem o návrhu odvetných opatření jednat na středeční schůzi.