Trump: KLDR může prosperovat jako Vietnam, když se vzdá jaderných zbraní

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Reuters

Donald Trump
Kim Čong-un na summitu USA a KLDR v Hanoji
Kim Čong-un na summitu USA a KLDR v Hanoji
Kim Čong-un na summitu USA a KLDR v Hanoji
Kim Čong-un na summitu USA a KLDR v Hanoji
6
Fotogalerie

Severní Korea bude prosperovat jako Vietnam, pokud se vzdá jaderných zbraní. Napsal to dnes na twitteru americký prezident Donald Trump, který je v Hanoji. Právě ve vietnamské metropoli se setká se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, kterého v tweetu označil za svého přítele.

„Vietnam prosperuje jako málo míst na Zemi. Severní Korea by na tom byla stejně, a velmi rychle, pokud by denuklearizovala,“ napsal americký prezident. Dodal, že potenciál je ohromný a pro jeho "přítele Kim Čong-una" jde o velkou příležitost, jaká v dějinách téměř nemá obdoby.

V pozdějším twitterovém příspěvku šéf Bílého domu vyjádřil přesvědčení, že Čína, Rusko, Japonsko a Jižní Korea v úsilí o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova pomohou. Zároveň odmítl kritiky týkající se jeho postupu vůči KLDR a označil je za „falešné zprávy a dohady“. Jakých kritik se jeho reakce týkala, Trump neupřesnil.

Prezident USA se podle údajů Bílého domu setká s Kimem dnes v 18:30 místního času (12:30 středoevropského času). Po vzájemném uvítání v hanojském hotelu Metropole mají nejdříve hovořit asi 20 minut jen v přítomnosti tlumočníků a následně se obě delegace sejdou k večeři, která by měla trvat přibližně půldruhé hodiny.

K večeři zasednou společně s nejvyššími představiteli USA a KLDR také americký ministr zahraničí Mike Pompeo, personální šéf Bílého domu Mick Mulvaney, severokorejský šéf diplomacie Ri Jong-ho a hlavní severokorejský vyjednávač se Spojenými státy Kim Jong-čchol, který v minulosti působil jako šéf vojenské rozvědky.

Hlavní část jednání Kima a Trumpa, včetně možného podpisu dohod či delších tiskových konferencí, by se měla podle tiskových agentur odehrát ve čtvrtek. Dějištěm čtvrtečních rozhovorů bude podle agentury AP rovněž hotel Metropole; časový rozvrh ještě nebyl upřesněn.

Poprvé se spolu Trump a Kim sešli v červnu na historickém summitu v Singapuru. Oba tehdy slíbili, že budou pracovat na odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova a posílení míru v regionu. Od té doby ale nebylo v této záležitosti dosaženo výraznějšího pokroku

Od hanojského summitu se očekává, že byl měl přinést konkrétnější plán denuklearizace poloostrova. Podle expertů to znamená především stanovit časový rámec pro proces jaderného odzbrojení KLDR a uvést jmenovitá opatření k dosažení tohoto cíle.

Podle agentury Reuters američtí a severokorejští vyjednávači před summitem hovořili mimo jiné o možnosti, že by KLDR vpustila mezinárodní inspektory do svého hlavního jaderného zařízení v Jongbjonu. Návrat inspektorů do Severní Koreje a předložení úplného výčtu jaderných zbraní a zařízení KLDR patří mezi hlavní požadavky Washingtonu.

Spojené státy by na oplátku mohly Severní Koreji nabídnout otevření styčných úřadů či vyhlášení konce korejské války z let 1950-1953, která skončila pouze smlouvou o příměří a nikoli podpisem řádné mírové dohody.