Trump na kampaň vysbíral málo peněz. Může ale prý použít vlastní

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: CTK

Předpokládaný republikánský prezidentský kandidát Donald Trump dnes odmítl tvrzení, že za svou očekávanou demokratickou sokyní Hillary Clintonovou výrazně zaostává s výběrem peněz od dárců. Miliardář podle agentury Reuters uvedl, že jeho finanční zdroje mohou být neomezené pokud by použil vlastní peníze, což v případě potřeby učiní.

„Měl bych neomezenou hotovost, kdybych použil vlastní peníze, jako jsem to udělal během primárek, kdy jsem utratil přes 50 milionů dolarů (1,2 miliardy korun),“ uvedl Trump v prohlášení. „Naše kampaň je štíhlejší a účinnější, taková bude i naše vláda,“ dodal s tím, že pokud bude k porážce Clintonové třeba, aby použil vlastní peníze, učiní tak.

Federální volební komise v pondělí zveřejnila aktuální bilanci, podle které Clintonová měla na konci května k dispozici 42 milionů dolarů (jedna miliarda korun) v hotovosti. Naopak Trump měl jen 1,3 milionu dolarů (31 milionů korun), což je méně, než obvykle mají kandidáti na kongresové či guvernérské posty, poznamenal deník Politico.

Trumpova kampaň ke zveřejněným výsledkům uvedla, že červen je prvním měsícem, kdy začíná s výběrem peněz od dárců, neboť na rozdíl od Clintonové dosud využívala pouze miliardářovy vlastní finanční zdroje. Kampaň k prezidentským volbám je v USA mimořádně nákladná. Clintonová hodlá podle agentury AP shromáždit celkem miliardu dolarů.