Trump nedbal proseb, aby ukončil útok na Kapitol. Čína prodlouží antidumpingová cla

Trump podle svědků zprvu nedbal proseb, ať vyzve k ukončení násilí u Kapitolu

Trump podle svědků zprvu nedbal proseb, ať vyzve k ukončení násilí u Kapitolu Zdroj: E15.cz

Dobré ráno!

Je 203. den roku, svátek má Magdaléna, před 11 lety zabil Anders Behring Breivik 77 osob na ostrově Utøya a dalších sedm lidí zahnulo při bombovém útoku v Oslu.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Trump podle svědků zprvu nedbal proseb, ať vyzve k ukončení násilí u Kapitolu

Někdejší americký prezident Donald Trump 6. ledna loňského roku celé hodiny sledoval v přímém přenosu útok na americký Kapitol. Ignoroval přitom prosby svých dětí a blízkých poradců, aby vyzval své příznivce k zastavení násilí. Uvedli to svědci při dalším slyšení výboru Sněmovny reprezentantů, který vyšetřuje vývoj po posledních prezidentských volbách v USA a nepokoje v sídle Kongresu. Výbor se při zatím posledním veřejném slyšení zabýval chování tehdejšího prezidenta v době násilností, tedy během 187 minut od projevu na shromáždění, kde vyzval své příznivce k pochodu na Kapitol, a zveřejněním videa, v němž jim řekl, aby se vrátili domů.

✅ Spotřebitelské ceny rostly v Japonsku v červnu nejrychlejším tempem za sedm let

Jádrové spotřebitelské ceny vzrostly v Japonsku v červnu meziročně o 2,2 procenta, což je nejrychlejší tempo za sedm let. Už třetí měsíc jsou nad dvouprocentním cílem japonské centrální banky. S odvoláním na statistiku, kterou dnes zveřejnila japonská vláda, o tom informovala agentura Kjódó. Japonská ekonomika čelí tlaku vysokých světových cen surovin, které zvýšily náklady na dovoz do země.

✅ Italka vystoupila z ISS coby první Evropanka do vesmírného prostoru

Italská astronautka Samantha Cristoforettiová dnes coby první Evropanka vystoupila z Mezinárodní vesmírné stanice do volného vesmírného prostoru. Doprovázel ji ruský kosmonaut Oleg Artěmjev. Informovala o tom agentura AFP, podle níž jejich mise trvala přes sedm hodin.

✅ Čína prodlouží antidumpingová cla na ocelové produkty z Japonska, Koreje a EU

Čína prodlouží antidumpingová cla na dovoz ploché válcované elektrotechnické ocele orientované na zrno z Japonska, Jižní Koreje a Evropské unie. Cla budou prodloužena od 23. července na pět let. Oznámilo to čínské ministerstvo obchodu. Elektrotechnická nebo také křemíková ocel orientovaná na zrno se používá v transformátorech a je mnohem dražší než uhlíková ocel, napsala agentura Reuters. Clo na ocel od japonských firem, včetně JFE Steel a Nippon Steel, se pohybuje v rozmezí od 39 procent po 45,7 procenta. Na ocel od korejských firem clo činí 37,3 procenta a od firem z EU 46,3 procenta.

✅ Tempo ruské armády se nezměnilo od ukončení operační přestávky, píše ISW

Tempo ruské armády na Ukrajině se nyní výrazně neliší od oficiálně vyhlášené operační přestávky mezi 7. a 16. červencem, uvádí v dnešní analýze americký Institut pro studium války (ISW). Kvůli pomalému postupu se analytici domnívají, že Rusko nebude schopné dobýt města Bachmut a Slovjansk. Kanadské ministerstvo obrany uvedlo, že Moskvě docházejí jednotky i vybavení a nezvládne proto dosáhnout vytyčených vojenských cílů.

Pro více informací sledujte náš online přenos >>>

Stane se dnes:

  • V Kongresovém centru Praha budou dnes jednat evropští ministři o výzkumu