Trump: Nová velká obchodní dohoda s Mexikem je na dohled

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa je nová velká obchodní dohoda mezi Spojenými státy a Mexikem na dohled. Trump to napsal na svém twitterovém účtu. Ve Washingtonu se o tomto víkendu konají dvoustranná jednání o změnách v Severoamerické dohodě o volném obchodu (NAFTA), jejímž členem je kromě zmíněných zemí i Kanada.

"Naše vztahy s Mexikem se hodinu od hodiny utužují. Moc dobří lidé z bývalé i současné vlády, všichni úzce spolupracují... Velká obchodní dohoda s Mexikem může brzy přijít!" napsal Trump.

Že se dvoustranná dohoda mezi USA a Mexikem blíží, již v minulých dnech avizovali členové obou delegací. Po týdny se jednání soustředila především na budoucnost automobilového průmyslu, který Trumpovi leží na srdci. Pravidla, jimiž se vzájemný obchod mezi oběma zeměmi v této oblasti v rámci úmluvy uzavřené před 24 lety řídil, prezident označoval za "katastrofu" pro americké dělníky.

Modernizaci dohody NAFTA učinil Trump jedním ze svých hlavních volebních slibů. Její změnu inicioval před více než rokem, Hrozil, že pokud k ní nedojde, USA z ní vystoupí.