Trump přijal pastora Brunsona a poděkoval Erdoganovi za jeho propuštění

Prezident USA se setkal s pastorem Andrewem Brunsonem

Prezident USA se setkal s pastorem Andrewem Brunsonem Zdroj: ČTK

Americký prezident Donald Trump se v Oválné pracovně Bílého domu setkal s pastorem Andrewem Brunsonem propuštěným po dvou letech z tureckého vězení. Za propuštění Trump poděkoval svému tureckému protějšku Recepu Tayyipu Erdoganovi a rovněž i tureckému lidu. Pastor poté poděkoval americké administrativě za to, že za něj bojovala.

Trump pastorovi řekl, že o jeho propuštění „vyjednávali dlouho a tvrdě“. Dodal, že osvobození je „velký a skvělý“ krok v americko-tureckých vztazích. Podle amerického prezidenta jeho administrativa podobně pracuje i na tom, aby dostala z vězení další americké občany zadržované v Turecku i jinde ve světě.

Pastor Brunson byl v Bílém domě společně se svou rodinou a ve své řeči poděkoval hned několika lidem, včetně ministra zahraničí Mikea Pompea či viceprezidenta Mikea Pence. „Bojovali jste za nás,“ řekl směrem k Trumpovi a následně se za něj pomodlil. „Modlíme se za vás, já i moje rodina,“ řekl Brunson. „Děkuji, nejspíš to potřebuji víc než kdokoli v této místnosti,“ odvětil Trump a vyvolal mezi přítomnými pobavené úsměvy.

Padesátiletý Brunson, který žil v Turecku přes 20 let, řídil protestantskou církev v Izmiru na západě země, než byl v říjnu 2016 zatčen v rámci čistek tureckého režimu po pokusu části armády o státní převrat.

Turecká prokuratura ho vinila z vazeb na hnutí Fethullaha Gülena, kterého vláda prezidenta Erdogana dlouhodobě obviňuje ze snahy ji svrhnout, a také z kontaktů na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK). Obě organizace Turecko považuje za teroristické. Brunson, který byl viněn i ze špionáže, ale všechna obvinění vždy odmítal.

Turecký soud v pátek potrestal Brunsona třemi roky a 45 dny vězení za napomáhání teroristické organizaci, zároveň ale konstatoval, že do káznice nastoupit nemusí a může zemi opustit. Brunson poté přes Německo, kde se na americké základně podrobil lékařskému vyšetření, přiletěl do USA.