Trump prý chystá další vládní změnu, propustí také Kellyho

Donald Trump a John Kelly

Donald Trump a John Kelly Zdroj: reuters

Prezident Donald Trump chystá další změnu v americké vládě a chce se zbavit svého personálního šéfa Johna Kellyho. Informace o záměrech hlavy státu přinesla televize ABC a listy The New York Times a The Wall Street Journal. Přesuny prý prezident oznámí v příštích týdnech. Do personálního složení Bílého domu překvapivě zasáhla i první dáma.

Kelly se podle amerických médií šéfovi Bílého domu znelíbil zejména kvůli spojenectví s ministryní vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenovou, s jejíž prací není Trump spokojen a hodlá ji uvolnit z funkce. Kelly s tím nesouhlasí a úřad zřejmě opustí spolu s ní. Nahradit by ho prý mohl Nick Ayers, dosavadní personální šéf aparátu viceprezidenta Mikea Pence.

Další změna v personálním složení Bílého domu se zřejmě uskuteční v důsledku neobvyklé intervence Melanie Trumpové, manželky prezidenta. Požádala prezidentskou kancelář, aby odvolala z funkce Miru Ricardelovou, která je zástupkyní hlavního bezpečnostního poradce Johna Boltona.

Mluvčí Trumpové uvedla, že Ricardelová "není hodna cti sloužit v Bílém domě". Podle amerických médií se první dáma při své africké cestě minulý měsíc s Ricardelovou pohádala, údajně kvůli financování cesty. Ricardelová se prý pravidelně dostává do konfliktů i s ministrem obrany Jamesem Mattisem a pracovníky Pentagonu.

Trump minulý týden po kongresových volbách překvapivě vyzval k rezignaci ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse, kterého dlouhodobě obviňuje z nečinnosti ve vyšetřování údajného ruského vlivu na americké prezidentské volby v roce 2016. Sessions žádosti vyhověl a Trump jeho dočasným nástupcem jmenoval resortního personálního šéfa Matthewa Whitakera.

Trumpův výběr ale narazil na problémy, když se proti jmenování Whitakera postavil stát Maryland, který krok označil za protiústavní. Marylandské justiční orgány požádaly federální soud, aby oprávněnost jmenování prověřil. Argumentují tím, že podle ústavy a zavedených zvyklostí měl na Sessionsův post postoupit jeho náměstek Rod Rosenstein, nikoli personální šéf Whitaker.

Trump Rosensteina často kritizuje, protože právě on pověřil bývalého šéfa FBI Roberta Muellera vyšetřováním ruské kauzy. Prezident se podle amerických médií obává, že výsledek šetření by mohl vrhnout stín na jeho úspěch ve volbách. Demokratická opozice navíc živí naděje, že Muellerovo vyšetřování by mohlo Trumpovým kritikům dodat argumenty k ústavní žalobě.