Trump: Spojené státy mají s Ruskem nejhorší vztahy v historii

Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) a americký prezident Donald Trump se setkali na okraj summitu G20 (7. 7. 2017)

Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) a americký prezident Donald Trump se setkali na okraj summitu G20 (7. 7. 2017) Zdroj: Reuters

Prezidenti Trump a Putin si báječně rozumí
Prezidenti Trump a Putin si báječně rozumí
Prezidenti Trump a Putin si báječně rozumí
Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) a americký prezident Donald Trump se setkali na okraj summitu G20 (7. 7. 2017)
5
Fotogalerie

Vztahy Spojených států a Ruska nebyly nikdy v dějinách horší, než jsou nyní. Před začátkem summitu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Helsinkách to na twitteru napsal americký prezident Donald Trump. Vinu za špatné vztahy podle něj nese řada let amerického bláznovství a hlouposti i současné vyšetřování údajného ruského vměšování do amerických voleb v roce 2016. Trump si také znovu pochvaloval výsledky summitu Severoatlantické aliance z minulého týdne.

"Náš vztah s Ruskem nikdy nebyl horší díky mnoha letům bláznovství a hlouposti USA a nyní - zmanipulovaného honu na čarodějnice," napsal šéf Bílého domu, který honem na čarodějnice běžně označuje vyšetřování údajného vměšování Ruska do předloňských prezidentských voleb v USA.

V jednom z tweetů prezident kritizoval svého předchůdce Baracka Obamu, který se podle něj v roce 2016 domníval, že prezidentské volby vyhraje demokratka Hillary Clintonová, "a tak když byl informován FBI o ruském vměšování, řekl, že se to nemůže stát, že to není nic moc velkého a NIC s tím neudělal".

"Když jsem vyhrál já, stalo se to velkým problémem a zmanipulovaným honem na čarodějnice, který vedl Strzok," dodal Trump s odkazem na Petera Strzoka, agenta FBI a bývalého člena týmu zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera.

Řada republikánských politiků obviňuje Strzoka ze zaujatosti vůči prezidentovi. Za jeho odchodem z Muellerova týmu totiž stálo zveřejnění textových zpráv, které si před předloňskými volbami vyměňoval se svou milenkou, advokátkou FBI Lisou Pageovou. Psal v nich o potřebě zabránit Trumpovu vítězství.

Trump se vrátil také k summitu NATO z minulého týdne, po kterém podle něj obdržel od představitelů členských zemí aliance řadů telefonátů, v nichž mu lídři údajně děkovali za to, že je donutil, aby se dali dohromady a soustředili na finanční závazky. "Byl to skutečně skvělý summit, o kterém mnoho médií informovalo nepřesně. NATO je nyní silné a bohaté!" dodal americký prezident.

Trump v Bruselu kritizoval státy, které vydávají méně než dvě procenta HDP na zbrojení. Kvůli sporu, který americký prezident vyvolal, se musela aliance poprvé po deseti letech sejít na mimořádném zasedání. Všichni členové NATO zopakovali, že tento závazek splní do roku 2024, jak se v roce 2014 dohodli.