Trump: Útok na Sýrii může přijít brzo. Nebo také nemusí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump
2
Fotogalerie
Útok na Sýrii může začít brzy, nebo také ne. Na twitteru to oznámil americký prezident USA Donald Trump. V úterý ujistil stejnou cestou, že rakety přijdou. USA připravují proti Sýrii útok za údajné použití chemických zbraní v městě Dúmá. Zemřely při něm desítky lidí.

"Nikdy jsem neřekl, kdy se bude na Sýrii útočit. Může to být velmi brzo, nebo vůbec ne tak brzo!" oznámil Trump. Poukázal také na to, že USA za vedení jeho administrativy "učinily ohromnou práci", když vytlačily Islámský stát. Dodal, že postrádá vděk vyjádřený Americe.

Média od úterka spekulují o rozsahu a času útoku. Sleduje se pohyb lodí a letadel v oblasti. USA mají ve východním Středomoří dva torpédoborce s raketami Tomahawk, dále letadla i ponorky. Lodě k místu vyslala také Británie, která letadla na své základně na Kypru.

Očekává se, zda se Británie k útoku připojí - odpoledne se kvůli tomu mimořádně sejde vláda. Francie se má rozhodnout do několika dní.

Syrská opozice dala najevo, že Trump svým úterním tweetem promeškal okamžik překvapení a poskytl syrskému režimu a Rusku se na útok připravit. Syrská armáda stáhla své vojáky i arzenál ze základen, Rusko vyslalo z námořní základny v Tartúsu své lodě na moře.

Moskva popírá, že v Dúmě byly použity chemické zbraně, a požaduje nezávislé a objektivní vyšetření. Vzkázala Washingtonu, že není účastníkem twitterové diplomacie, nýbrž stoupencem seriózního přístupu.

Syrský prezident Bašár Asad řekl, že západní útok nic nepřinese, pouze přispěje k další destabilizaci celého regionu.