Trump vyhlásil stav nouze, aby mohl postavit zeď na hranicích s Mexikem

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump
3
Fotogalerie

Americký prezident Donald Trump dnes oficiálně vyhlásil stav nouze na jižní hranici Spojených států, což mu umožní bez souhlasu Kongresu získat peníze na stavbu zdi na hranicích s Mexikem. Trump v prohlášení označil situaci za natolik vážnou, že k řešení krize je potřeba dodatečná pomoc ozbrojených sil. Očekává se, že prezidentovo exekutivní nařízení vyvolá sérii žalob, s čímž ale Trump počítá. Proti dekretu se již vyslovili demokratičtí vůdci v Kongresu, kteří se mohou vyhlášení stavu nouze pokusit zneplatnil. Zákonodárci ale v takovém případě musí protiopatření schválit dvoutřetinovou většinou, což je podle komentátorů nepravděpodobné.

Záměr vyhlásit stav nouze Trump oznámil dnes dopoledne místního času na tiskové konferenci v Bílém domě. Novinářům řekl, že dekret sice již podepsal, ale že ještě musí podepsat další dokumenty, aby mimořádné opatření začalo platit. Odpoledne místního času pak Bílý dům zveřejnil oficiální vyhlášení stavu nouze.

„Současná situace na jižní hranici představuje bezpečnostní a humanitární krizi, což ohrožuje ústřední národní bezpečnostní zájmy a představuje stav národní nouze,“ uvedl Trump v prohlášení. „Tímto vyhlašuji, že na jižní hranici Spojených států platí stav národní nouze,“ oznámil prezident.

„Bojujeme ve světě, ale své hranice nechráníme,“ řekl Trump na tiskové konferenci, která vyhlášení stavu nouze předcházela. Situace na americko-mexické hranici je podle něj tak vážná, že lze mluvit o invazi, neboť do USA proudí drogy, zbraně, kriminálníci a migranti bez dokladů. Prezident je přesvědčen, že zeď tento problém vyřeší.

„Každý ví, že zdi fungují,“ řekl Trump. Jako důkaz svého tvrzení zmínil Izrael, který na hranicích s palestinskými územími bariéru vybudoval. Tato zeď podle Trumpa funguje na 99,9 procenta.

Trump očekává, že dekret o stavu nouze vyvolá sérii žalob a že věc nakonec skončí u Nejvyššího soudu. Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a šéf senátních demokratů Chuck Schumer již ve společném prohlášení pohrozili možnými právními kroky.

„Kongres bude bránit naše ústavní práva v Kongresu, u soudů a před veřejností. K nápravě použije všechny dostupné prostředky,“ uvedli Schumer s Pelosiovou. „Kongres nemůže nechat prezidenta cupovat ústavu,“ dodali.

Předpokládá se, že proti ústavnosti dekretu se postaví i jednotlivé americké státy. Takový krok již ohlásila generální prokurátorka státu New York Letitia Jamesová. „Takovéto porušování pravomocí nebudeme tolerovat a ohradíme se s použitím všech nástrojů, které nám zákon umožňuje,“ uvedla Jamesová v prohlášení.

Trump dlouhodobě neúspěšně žádal od Kongresu 5,7 miliardy dolarů (bezmála 130 miliard korun) na stavbu zdi, která má znemožnit nelegální přechod americko-mexické hranice. Demokraté ale uvolnit tuto částku odmítli a v novém kompromisním návrhu zákona o financování federálních úřadů vyčlenili Trumpovi méně než 1,4 miliardy dolarů.

Díky nouzovému stavu získá Trump přístup k fondům, ze kterých chce použít bezmála sedm miliard dolarů, takže celkem bude mít na zeď k dispozici zhruba osm miliard dolarů (182 miliard korun).