Trump zakázal v USA čínského výrobce telefonů Xiaomi. Britové se bojí nové mutace koronaviru

Na seznam zakázaných čínských společností v USA nově přibyl také gigantický výrobce chytrých telefonů Xiaomi.

Na seznam zakázaných čínských společností v USA nově přibyl také gigantický výrobce chytrých telefonů Xiaomi. Zdroj: e15.cz

Velká Británie zase zakázala příjezd do země občanům Portugalska a států Jižní Ameriky. Bojí se nové mutace koronaviru, který se objevil v Brazílii.
Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku částečně uznal žalobu Ukrajiny proti Rusku kvůli anexi Krymu.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Portugalci a Jihoameričané mají smůlu

Velká Británie zakázala vstup na své území obyvatelům Jižní Ameriky. Důvodem je nová mutace koronaviru, která se poprvé objevila v Brazílii. Zákaz se kromě Brazilců vztahuje rovněž na obyvatele Bolívie, Argentiny, Chile, Kolumbie, Ekvádoru, Peru, Venezuely a řady dalších zemí. Z evropských států bylo na černou listinu zařazeno též Portugalsko. Z daných lokalit se mohou vrátit do Spojeného království pouze osoby s britským a irským pasem, které čeká desetidenní karanténa. V Británii zemřelo s nemocí COVID-19 téměř 90 tisíc lidí.

Evropský soud částečně uznal žalobu proti Rusku

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku označil za částečně přípustnou žalobu Ukrajiny vůči Rusku kvůli porušování lidských práv obyvatel na anektovaném Krymském poloostrově. „Při rozhodování jsme vzali v potaz obzvlášť velikost a sílu zvýšené přítomnosti ruské armády na Krymu od ledna do března 2014,“ píše se v rozhodnutí instituce. Soud nicméně připomněl, že nerozhoduje o tom, zda bylo připojení ukrajinského regionu k Rusku zákonné z hlediska mezinárodního práva. Rusko anektovalo Krym v březnu 2014. Konflikt si vyžádal už přes 13 tisíc mrtvých. 

Z trhů a burz 

Evropské akcie zpevnily, americké oslabily

Americkým akciím se ve čtvrtek nedařilo. Index Dow Jones klesl o 0,22 procenta. Širší S&P 500 oslabil o 0,38 procenta a technologický Nasdaq Composite ubral 0,12 procenta. Nepomohla ani zpráva, že nastupující prezident Spojených států Joe Biden představil další podpůrný balíček na pomoc americkému hospodářství, v objemu 1,9 bilionu dolarů, zhruba 41 bilionů korun. Burzy v západní Evropě naopak včera rostly. Dařilo se například titulům z odvětví cestovního ruchu. Nejvíce zpevnil britský FTSE 100, a sice o 0,84 procenta. Německý DAX přidal 0,35 procenta a francouzský CAC 0,33 procenta.

Spojené státy bojkotují Xiaomi

Končící vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa přidala mezi čínské společnosti zakázané v USA obřího výrobce chytrých telefonů Xiaomi. Informuje o tom server CNBC. Akcie čínské firmy v reakci na tuto zprávu poklesly na hongkongské burze o více než deset procent. Nyní se obchodují přibližně za 29,5 hongkongského dolaru, asi 82 korun za akcii. Xiaomi v loňském třetím čtvrtletí vyrobil třetí největší počet smartphonů na světě. Zaměstnává přes 18 tisíc lidí.   

Tweet dne

Očkování proti koronaviru se naplno rozjelo také v Turecku, kde bylo naočkováno už přes čtvrt milionu zaměstnanců zdravotnického sektoru. Vakcínu si včera nechal aplikovat i turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan.  

Stane se dnes

  • V Německu začíná dvoudenní virtuální sjezd vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU), na kterém bude zvolen nový předseda strany
  • Nového šéfa si bude dnes volit i rada OSN pro lidská práva
  • V Rakousku začíná platit povinnost prokázat se vyplněným registračním formulářem při příjezdu do země. Ve Vídni se zároveň chystá velká očkovací akce, při které by během následujících čtyř dní mělo dostat vakcínu proti koronaviru 11 tisíc zdravotníků.
  • V dánských vodách začne výstavba finálního úseku plynovodu Nord Stream 2. Konstrukci zajišťuje ruská státní společnost Gazprom.
  • Své hospodářské výsledky za čtvrté čtvrtletí zveřejní americké banky Citigroup a JPMorgan Chase