Trump: Zavedu databázi muslimů. Jako za nacistů, reagují vyznavači islámu

Republikánský kandidát Donald Trump

Republikánský kandidát Donald Trump Zdroj: CTK

Republikánští kandidáti se po pařížských útocích předhánějí v návrzích, jak posílit bezpečnostní opatření. Asi nejdále zatím zašel favorit republikánské strany Donald Trump. V rozhovoru pro Yahoo Politics navrhl zavedení zvláštního označení muslimů v průkazech totožnosti nebo jejich zanesení do speciální databáze.

Záměr potom potvrdil televizní stanici NBC. „Určitě bych ji zavedl.“ Podle Trumpa by se do databáze muslimové měli zapsat povinně ze zákona. „Budeme muset udělat hodně věcí, které byly před rokem nemyslitelné,“ řekl Trump reportérům. „Hodně lidí to naštve, ale myslím, že každý cítí, že teď půjde hlavně o bezpečnost.“

Republikánský kandidát by prý také zvážil možnost zavedení prohlídek muslimů bez soudního příkazu a sledování mešit. Už v minulosti se Trump postavil proti přijímání syrských uprchlíků do Spojených států, ve kterých žijí dva miliony muslimů. „Byla by to sebevražda, trojský kůň,“ uvedl Trump k přijímání Syřanů.

„Nemáme pro to slova,“ řekl NBC mluvčí Rady pro americko-islámské vztahy Ibrahim Cooper. „K čemu jinému to můžete přirovnat než k nacistickému Německu? Přitom se zdá, že si Trump myslí, že to je úplně v pořádku.“

Muslimů se zastali i američtí židé. „Můj otec v druhé světové válce bojoval za to, aby Spojené státy uchránil před tím, co dělali nacisté. Amerika taková být nemá,“ řekl rabín Jack Moline, výkonný ředitel neziskové Ekumenické aliance. Trump se dotazům na podobnost jeho návrhu s označováním židů žlutou hvězdou vyhýbá.