Trumpa žaluje bývalá soutěžící jeho reality show za sexuální obtěžování

Nastupující americký prezident Donald Trump na tiskové konferenci v New Yorku

Nastupující americký prezident Donald Trump na tiskové konferenci v New Yorku Zdroj: Reuters, ČTK, EPA

Donald Trump
2
Fotogalerie

Jedna z desítky žen, které dříve obvinily nastupujícího amerického prezidenta Donalda Trumpa ze sexuálního obtěžování, na něj v úterý v New Yorku podala žalobu za urážku na cti. Nepravdivých a nactiutrhačných výroků se podle ní budoucí šéf Bílého domu dopustil ve svých prohlášeních, když v říjnu obvinění ze sexuálního obtěžování odmítal. Trumpova mluvčí označila obvinění uvedená v žalobě za absurdní.

Žalobu podala Summer Zervosová, která se kdysi účastnila Trumpovy televizní reality show The Apprentice (Učedník). Žaloba je založena na politikových komentářích na volebním shromáždění v Charlotte. Několik hodin poté, co ho Zervosová obvinila ze sexuálního obtěžování, tam Trump podle žaloby naznačil, že tak učinila "pro svou osobní slávu, finanční důvody a za politickými účely". Podle žaloby tak utrpěla pověst, čest a důstojnost Zervosové.

Sama Zervosová na tiskové konferenci v Los Angeles v úterý podle agentury Reuters uvedla, že po Trumpovi, jenž své funkce ujme už v pátek, požaduje omluvu.

V žalobě se uvádí, že Trump v prosinci 2007 Zervosovou políbil bez jejího svolení v jeho newyorské kanceláři. Další incident se podle dokumentu stal v jednom hotelu v kalifornském Beverly Hills, kde ji během pracovního pohovoru Trump políbil, osahával na prsou a pokoušel se ji povalit na postel.

Trumpa během kampaně obvinilo několik žen ze sexuálního obtěžování, ale i znásilnění. Nový americký prezident veškerou vinu popíral a tvrdil, že jde o vykonstruovaná nařčení s cílem oslabit jeho šance na vítězství ve volbách.

V průběhu kampaně se dostala na veřejnost nahrávka z roku 2005, kde Trump s použitím vulgárních výrazů popisuje, jak se pokoušel mít sex s vdanou ženou a jak ho ženy nechávají, aby je líbal a osahával, protože je slavný. Nový americký prezident se za tato svá slova omluvil a tehdejší rozpravu přirovnal k mužskému tlachání v šatnách.