Trumpova cla oslabila jüan. Díky obchodní válce ale budeme silnější, míní část čínských investorů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Hodnota čínského jüanu klesla poté, co americký prezident Donald Trump oznámil zavedení nových cel na čínské zboží v hodnotě 200 miliard dolarů. Následně ale asijská země oznámila, že bude s tímto nařízením bojovat. Čínské akciové indexy a tamní měna začaly růst a část manažeřů dokonce věří, že Čína vzejde z obchodní války posílena.

Čínské ministerstvo obchodu uvedlo, že ke všem krokům jej dohnalo Trumpovo prohlášení a doufá, že Spojené státy „napraví“ své chování. 

V době Trumpova oznámení kurz jüanu mírně ztratil. Po zveřejnění odvetného kroku čínského ministerstva obchodu pak ale jeho hodnota vzrostla. Čínský index CSI300 vzrostl o dvě procenta a o 0,6 procenta vzrostl i honkongský index Hang Seng. China Enterprises Index přidal 0,9 procenta na 10 556,98 bodu.

I přes nepříjemnosti kolem zvýšení cla na čínské výrobky tak tamní manažeři věří, že země z obchodní války vyjde vítězně.

 „Čína měla v minulých letech horší problémy a věřím, že některé čínské společnosti se díky obchodní válce stanou mnohem silnějšími,“ uvedl Wen Feng, investiční manažer hedgeového fondu Shanghai V-Invest Co Ltd. Například akcie tamních stavebních a infrastrukturních společnosti povyskočily o tři procenta. Odrážejí tak naděje, že Peking bude na napětí v mezinárodním obchodě reakovat větší investiční aktivitou doma.

Feng současně upozornil, že by se investoři měli vyhnout sektorům, které jsou nejvíce ohroženy obchodními spory, jako je elektronika a strojní zařízení.

Šanghajský parket ovšem letos klesl již o dvacet procent. Americká ratingová agentura Moody's očekává, že nové americká cla by v příštím roce mohla snížit růst HDP Číny až o 0,5 procenta.

Spojené státy zavedou od začátku příštího týdne nová cla na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje hodnoty 200 miliard dolarů (zhruba 4,4 bilionu korun). Obchodní válku s Čínou zahájily začátkem července zavedením 25procentních cel na dovoz čínského zboží v hodnotě 34 miliard dolarů ročně. V srpnu se tento objem zvýšil na zhruba 50 miliard dolarů. Čína v odvetě zavedla cla ve stejné výši na stejný objem amerických výrobků.

Bílý dům se pomocí cel snaží vytvořit tlak na Peking, aby snížil přebytek Číny v obchodování se Spojenými státy. Cla jsou ale i reakcí na údajné krádeže duševního vlastnictví amerických podniků.