Trumpova obchodní politika otřásla eurozónou. Důvěra investorů v ní výrazně klesla

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny v březnu výrazně klesla, a to zčásti kvůli obavám z protekcionistické obchodní politiky Spojených států. Informace přinesla výzkumná společnost Sentix. Index důvěry se propadl na 24 bodů z únorových 31,9 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od loňského dubna.

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek prohlásil, že tento týden hodlá formálně oznámit zavedení cel ve výši 25 procent na dovoz ocele a ve výši deseti procent na dovoz hliníku. Evropská komise následně uvedla, že Evropská unie bude na zavedení těchto cel reagovat protiopatřeními.

"Slova amerického prezidenta Donalda Trumpa o zavedení cel na některé produkty neznepokojila pouze Evropskou komisi. Zjevně na ně reagují také investoři," uvedl Manfred Hübner ze společnosti Sentix.

Index důvěry investorů pro Německo, které je největší ekonomikou eurozóny, v březnu klesl na 29,1 bodu z únorových 36,2 bodu. Index hodnocení vyhlídek německého hospodářství se propadl na minus 2,5 bodu, nejníže od února 2016. "Motor německého růstu se zjevně začíná zadrhávat," uvedl Hübner.

Německá vláda přitom koncem ledna zvýšila odhad letošního růstu německé ekonomiky na 2,4 procenta z dříve předpokládaných 1,9 procenta. V loňském roce se hrubý domácí produkt Německa zvýšil o 2,2 procenta, tedy nejprudším tempem za šest let.