Trumpovy výroky se podobají Hitlerovi, prohlásil mexický prezident

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: CTK

Mexiko v žádném případě nebude platit stavbu zdi na hranicích se Spojenými státy, jak to navrhl republikánský uchazeč o kandidaturu na úřad amerického prezidenta Donald Trump. Uvedl to mexický prezident Enrique Peňa Nieto, který protipřistěhovaleckou rétoriku lídra republikánského nominačního klání přirovnal ke slovům nacistického vůdce Adolfa Hitlera.

Newyorský miliardář v jednom ze svých kontroverzních prohlášení voličům slíbil, že k zastavení přílivu přistěhovalců z Latinské Ameriky postaví na hranici s Mexikem dvanáctimetrovou zeď, kterou zaplatí Mexičané. Později v dalším projevu Trump „zvedl“ zeď ještě o tři metry. Peňa Nieto v rozhovoru s deníkem Excelsior řekl, že neexistuje scénář, který by Mexiko přiměl za zeď zaplatit.

Zároveň se vůbec poprvé vyjádřil k Trumpově antiimigrantským výrokům, v nichž mimo jiné prostořeký magnát označil Mexičany za zloděje a násilníky a přislíbil vyhostit všechny nelegální přistěhovalce ze země. „Naneštěstí byly v historii lidstva chvíle, kdy tato ostrá vyjádření vedla k nejhrozivějším situacím… Takto to dělal Mussolini, takto to dělal Hitler, využili situace, možná problémů, s nimiž se tehdy lidstvo potýkalo po ekonomické krizi,“ přirovnal mexický prezident Trumpovy projevy k předválečným slovům evropských diktátorů.

Trumpovy projevy Mexičané dlouhodobě odsuzují a vyslovili se proti nim například i někdejší prezidenti Vicente Fox a Felipe Calderón, současná hlava státu však v této souvislosti veřejně promluvila až nyní. Financovat stavbu zdi minulý týden odmítl mexický ministr financí Luis Videgaray.