Trumpův bývalý právník se dohodl s prokuraturou, dá jí informace o ruském vměšování do voleb

Michael Cohen

Michael Cohen Zdroj: Reuters

Bývalý osobní právník amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Cohen učinil s prokuraturou dohodu, na jejímž základě by měl vyšetřovatelům poskytnout informace o ruské roli v amerických prezidentských volbách.

Cohen, který je vyšetřován kvůli možnému porušení zákona o financování volební kampaně, se podle agentury Reuters ještě dnes objeví u soudu, kde se očekává jeho přiznání výměnou za nižší trest. Podezřelý je rovněž ze spáchání daňového či bankovního podvodu.

Jednapadesátiletý Cohen se dnes podle televize CNN vydal agentům Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a ve 22:00 středoevropského času by měl předstoupit před newyorský federální soud.

Federální vyšetřovatelé již několik měsíců zkoumají, zda Cohen neporušil zákon, když pomáhal s přípravou finančních dohod o mlčení několika žen, které následně veřejně prohlásily, že měly s Trumpem poměr. Kromě toho se zabývají rovněž Cohenovou rolí majitele taxislužby, na jejíž provozování si půjčil v bance přes 20 milionů dolarů (450 milionů korun). Vyšetřování se točí kolem možného úmyslného nadhodnocení Cohenova majetku ve snaze získat úvěr, stejně jako kolem toho, zda příjmy z taxislužby řádně zdanil.

Cohenova dohoda s prokuraturou může zkomplikovat situaci prezidenta Trumpa, jehož volební tým čelí podezření ze spolupráce s Rusy. Cohen dal opakovaně veřejně najevo, že je ochoten poskytnou informace i zvláštnímu vyšetřovateli Robertu Muellerovi, který objasňuje především údajnou ruskou spolupráci s Trumpovými lidmi. Prezident ale opakovaně odmítá, že by jeho tým během voleb jakkoli s Ruskem spolupracoval, a označuje vyšetřování za hon na čarodějnice.